Az obszervatórium helyének kijelölése

Artist impression of the ELTEgy különleges távcső kivételes helyszínt igényel. Ezért nagy gondot fordítanak arra, hogy az ELT leendő otthona a lehető legmegfelelőbb legyen. Ez általában száraz magaslati helyet jelent, mert onnan lehet zavartalanul észlelni. Az ELT helyének kiválasztására létrehozott tanácsadó bizottság néhány szóba jövő helyszínt részletesen is megvizsgált Argentínában, Chilében, Marokkóban és Spanyolországban. Hasonló erőfeszítéseket végez a Harmincméteres Távcső (Thirty-Meter Telescope, TMT) helykiválasztó csapata is. A hatékonyság kedvéért a TMT számára előzetesen kiválasztott helyszínek (mindegyik Észak- és Dél-Amerikában van) nem szerepeltek az ELT vizsgálatában, de az adatokat megosztja a két csapat.

Az ELT Helykiválasztó Tanácsadó Bizottsága 2010. március 2–3-án jelentést nyújtott be az ESO Tanácsához, amelyben megerősítették, hogy a végső rövid listában szereplő valamennyi helyszín vizsgálata alapján azok mindegyike (a chilei Armazones, Ventarrones, Tolonchar és Vizcachas, illetve a spanyolországi La Palma) nagyon jó feltételeket biztosít a csillagászati megfigyelésekhez, és mindegyiknek van különleges előnye is. A szakértői jelentés következtetése szerint a Paranalhoz közeli Cerro Armazones választása a legelőnyösebb, mivel az égbolt minősége minden szempont szerint egyenletesen megfelelő, és az ott elhelyezendő távcső integrált módon üzemeltethető az ESO már működő Paranal Obszervatóriumával.

A Cerro Armazones a chilei Atacama-sivatagban 3046 m tengerszint feletti magasságban levő hegy, Antofagasta városától 130 km-re délre és kb. 20 km-re az ESO VLT-nek otthonául szolgáló Cerro Paranaltól. 2010. április 26-án az ESO Tanácsa Cerro Armazonest választotta az ESO tervezett 39 méteres távcsöve, a Rendkívül Nagy Távcső (ELT) helyszínéül. 2011. október 13-án az ESO és a chilei kormány képviselői megállapodást írtak alá, amelyben az is szerepelt, hogy az ESO adományként megkapja a Cerro Armazones körüli 189 km2 területet az ELT létesítésére, a környező vidékre pedig 50 évre koncessziós jogot szerez.

Az aláírt jogi dokumentumokat, amelyek szerint a Cerro Armazones körüli területet a chilei kormány átadja az ESO számára, Sebastián Piñera chilei elnök 2013. október 23-án nyújtotta át az ESO-nak.

Linkek

 

vissza / következő