A VLT Égboltfelmérő Távcső

vst_lombardi_5

A VLT Survey Telescope (VST, VLT Égboltfelmérő Távcső) a legutóbbi üzembehelyezett nagytávcső az ESO Paranal Obszervatóriumában (eso1119). Ez a világ egyik legnagyobb égboltfelmérő távcsöve az optikai hullámhossztartományban. Ez a 2,6 m tükörátmérőjű távcső az ESO VLT távcsőrendszeréhez csatlakozott a Cerro Paranal hegyen, ami tökéletes helyszín a földfelszíni csillagászati megfigyelésekhez. A távcsövön egy hatalmas, 268 megapixeles OmegaCAM nevű kamera működik, a rendkívül sikeres Wide Field Imager (WFI) utódja, ami jelenleg az MPG/ESO La Silla-i 2,2 m-es távcsövén talált új otthonra.

A VLT-hez hasonlóan a VST is széles hullámhossztartományt fed le az ultraibolyától a látható fényen át a közeli infravörösig – 0,3 és 1,0 mikron között. Ám míg a legnagyobb távcsövek, mint a VLT egyszerre csak egy kis darabot látnak az égboltból, addig a VST-t úgy tervezték, hogy egyetlen felvétellel rövid idő alatt nagy égterületet nagy mélységben rögzíthessen.

A VST teljes 1° x 1° méretű látómezeje kétszer nagyobb átmérőjű mint a telehold korongja. Ennek köszönhetően a VST nagy látószögű képalkotással, a célpontok felkutatásával, és azok előzetes jellemzésével segíti a VLT távcsöveit, amelyek a legérdekesebb célpontokat alaposabban tudják tanulmányozni.

A VST két tükröt tartalmaz, a 2,61 m átmérőjű főtükröt (M1), és egy kisebb, 93,8 cm-es segédtükröt (M2). A távcsőhöz tartozik továbbá egyetlen, csak itt használatos műszer a fókuszsíkban: az OmegaCAM. Ezt a hatalmas, 16k x 16k képpontos CCD kamerát egy öt intézetet tömörítő nemzetközi konzorcium építette. A konzorcium tagjai a holland Netherlands Research School for Astronomy (NOVA) és a Kapteyn Csillagászati Intézet, a német Universitäts-Sternwarte München, a Padovai Csillagászati Obszervatórium, és az ESO.

A VST tudományos lehetőségei

A VST-t kifejezetten égboltfelmérő programokhoz szánták. A távcső csúcstechnológiájú kamerája és optika minősége, valamint a Paranal-hegy rendkívüli légköri nyugodtsága mind hozzájárul ahhoz, hogy a VST az asztrofizika és kozmológia számos területén fontos felfedezéseket tehessen. Az égboltfelmérő távcső a bolygókutatásból is kiveszi részét a Naprendszer távoli égitestjeinek, például Neptunuszon túli bolygóknak, valamint exobolygók által okozott tranzitoknak a keresésével is. A műszer a galaktikus fősíkot is részletesen vizsgálja, és nagyon fontos adatokkal szolgál a Tejútrendszer szerkezetét és fejlődését kutató csillagászok számára. A világegyetem Tejútrendszeren túli tartományaiban a VST közeli galaxisokat vizsgál, megfigyel extragalaktikus és halmazközi planetáris ködöket, és halvány égitestek mikrolencse-eseményeit is érzékelni tudja. A VST a kozmológiához is hozzájárul, többek közt közepes vöröseltolódású szupernóvák megfigyelésével pontosítja a kozmikus távolságskálát, miáltal a világegyetem tágulását is jobban megérthetjük. A VST ezen kívül közepes és nagy vöröseltolódású nagy léptékű kozmikus struktúrák után is kutat, vizsgálja az aktív galaxismagokat és kvazárokat, ami a galaxisok keletkezésének és a korai világegyetem történetének jobb megismerésében segít bennünket.

A VST az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és a Capodimonte-i Csillagászati Obszervatórium (OAC) közös projektje, valamint az Olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézethez (INAF) is tartozik. A távcsövet az olasz intézet tervezte, az ESO pedig a helyszíni építőmérnöki feladatokért felelt.

A távcső 2011-ben kezdte meg működését.

Tudományos célok

Égboltfelmérés. A Tejútrendszer vizsgálata, extragalaktikus planetáris ködök és kozmológiai kutatások.

További információk a VST-ről

Élő felvétel

Nappal óránként frissített élő kép a VST-ről. Kattintson a nagyobb méretű képért.

Webcam | 30 Jul 2019 20:46 CEST
LIVE


VST

Name: VLT Survey Telescope
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2635 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Optical survey telescope
Optical design: Modified Ritchey-Chrétien Reflector with correctors
Diameter. Primary M1: 2.61 m
Material. Primary M1: Astro-Sitall
Diameter. Secondary M2: 0.938 m
Material. Secondary M2: Astro-Sitall
Mount: Alt-Azimuth fork mount
First Light date: 8 June 2011
Active Optics: Yes
Images taken with the VST: Link
Images of the VST: Link
Videos of the VST: Link
Press Releases with the VST: Link
Did you know?
The Paranal observatory site is so remote that everything needed must be brought in specially. The 60 000 litres of water that are used per day are delivered by truck from Antofagasta.