A VLT Égboltfelmérő Távcső

vst_lombardi_5

A VLT Survey Telescope (VST, VLT Égboltfelmérő Távcső) a legutóbbi üzembehelyezett nagytávcső az ESO Paranal Obszervatóriumában (eso1119). Ez a világ legnagyobb égboltfelmérő távcsöve az optikai hullámhossztartományban. Ez a 2,6 m tükörátmérőjű távcső az ESO VLT távcsőrendszeréhez csatlakozott a Cerro Paranal hegyen, ami tökéletes helyszín a földfelszíni csillagászati megfigyelésekhez. A távcsövön egy hatalmas, 268 megapixeles OmegaCAM nevű kamera működik, a rendkívül sikeres Wide Field Imager (WFI) utódja, ami jelenleg az MPG/ESO La Silla-i 2,2 m-es távcsövén talált új otthonra.

A VLT-hez hasonlóan a VST is széles hullámhossztartományt fed le az ultraibolyától a látható fényen át a közeli infravörösig – 0,3 és 1,0 mikron között. Ám míg a legnagyobb távcsövek, mint a VLT egyszerre csak egy kis darabot látnak az égboltból, addig a VST-t úgy tervezték, hogy egyetlen felvétellel rövid idő alatt nagy égterületet nagy mélységben rögzíthessen.

A VST teljes 1° x 1° méretű látómezeje kétszer nagyobb átmérőjű mint a telehold korongja. Ennek köszönhetően a VST nagy látószögű képalkotással, a célpontok felkutatásával, és azok előzetes jellemzésével segíti a VLT távcsöveit, amelyek a legérdekesebb célpontokat alaposabban tudják tanulmányozni.

A VST két tükröt tartalmaz, a 2,61 m átmérőjű főtükröt (M1), és egy kisebb, 93,8 cm-es segédtükröt (M2). A távcsőhöz tartozik továbbá egyetlen, csak itt használatos műszer a fókuszsíkban: az OmegaCAM. Ezt a hatalmas, 16k x 16k képpontos CCD kamerát egy öt intézetet tömörítő nemzetközi konzorcium építette. A konzorcium tagjai a holland Netherlands Research School for Astronomy (NOVA) és a Kapteyn Csillagászati Intézet, a német Universitäts-Sternwarte München, a Padovai Csillagászati Obszervatórium, és az ESO.

A VST tudományos lehetőségei

A VST-t kifejezetten égboltfelmérő programokhoz szánták. A távcső csúcstechnológiájú kamerája és optika minősége, valamint a Paranal-hegy rendkívüli légköri nyugodtsága mind hozzájárul ahhoz, hogy a VST az asztrofizika és kozmológia számos területén fontos felfedezéseket tehessen. Az égboltfelmérő távcső a bolygókutatásból is kiveszi részét a Naprendszer távoli égitestjeinek, például Neptunuszon túli bolygóknak, valamint exobolygók által okozott tranzitoknak a keresésével is. A műszer a galaktikus fősíkot is részletesen vizsgálja, és nagyon fontos adatokkal szolgál a Tejútrendszer szerkezetét és fejlődését kutató csillagászok számára. A világegyetem Tejútrendszeren túli tartományaiban a VST közeli galaxisokat vizsgál, megfigyel extragalaktikus és halmazközi planetáris ködöket, és halvány égitestek mikrolencse-eseményeit is érzékelni tudja. A VST a kozmológiához is hozzájárul, többek közt közepes vöröseltolódású szupernóvák megfigyelésével pontosítja a kozmikus távolságskálát, miáltal a világegyetem tágulását is jobban megérthetjük. A VST ezen kívül közepes és nagy vöröseltolódású nagy léptékű kozmikus struktúrák után is kutat, vizsgálja az aktív galaxismagokat és kvazárokat, ami a galaxisok keletkezésének és a korai világegyetem történetének jobb megismerésében segít bennünket.

A VST az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és a Capodimonte-i Csillagászati Obszervatórium (OAC) közös projektje, valamint az Olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézethez (INAF) is tartozik. A távcsövet az olasz intézet tervezte, az ESO pedig a helyszíni építőmérnöki feladatokért felelt.

A távcső 2011-ben kezdte meg működését.

Tudományos célok

Égboltfelmérés. A Tejútrendszer vizsgálata, extragalaktikus planetáris ködök és kozmológiai kutatások.

További információk a VST-ről

Élő felvétel

Nappal óránként frissített élő kép a VST-ről. Kattintson a nagyobb méretű képért.

Webcam | 08 May 2018 09:42 CEST
LIVE


VST

Name: VLT Survey Telescope
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2635 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Optical survey telescope
Optical design: Modified Ritchey-Chrétien Reflector with correctors
Diameter. Primary M1: 2.61 m
Material. Primary M1: Astro-Sitall
Diameter. Secondary M2: 0.938 m
Material. Secondary M2: Astro-Sitall
Mount: Alt-Azimuth fork mount
First Light date: 8 June 2011
Active Optics: Yes
Images taken with the VST: Link
Images of the VST: Link
Videos of the VST: Link
Press Releases with the VST: Link