Animáció a csillagkeletkezési területen és a 67P üstökösben talált foszfort tartalmazó molekulákról

Az animáció az élet egyik építőelemének, a foszfornak csillagközi vándorlását vizsgáló tanulmány fő eredményeit szemlélteti.

Az ALMA adatai alapján a csillagászok meg tudták határozni, hogy az AFGL 5142 jelűhöz hasonló csillagkeletkezési régiókban hol keletkeznek a foszfort tartalmazó molekulák. Az animáció háttere az éjszakai égboltnak a Szekeres csillagképbe eső azon részét mutatja, ahol az AFGL 5142 is található. Az objektumról az ALMA-val készített kép a bal felső részen tűnik fel, és kör jelöli azt a helyet, ahol a kutatócsoport foszfort tartalmazó molekulákat talált. Az AFGL 5142-ben a leggyakoribb ilyen molekula a foszfor-monoxid, amelyet narancssárga és vörös színek jelölnek a bal alsó sarokban megjelenő diagramon. Egy másik, szintén azonosított molekula a foszfor-nitrid, amelyet narancssárga és kék szín jelöl. 

Az ESA Rosetta űrszondája ROSINA fedélzeti műszerének adatait felhasználva a kutatók a videó végén a jobb alsó sarokban feltűnő 67P/Churyumov–Gerasimenko üstökösben is találtak foszfor-monoxidot. A foszfor-monoxid üstökösben történt első detektálása hozzásegíti a csillagászokat, hogy a felvázolják a kapcsolatot a csillagkeletkezési területek – ahol a molekula létrejött – és a Föld között, ahol az alapvető szerepet játszott az élet keletkezésében.

 

  

Forrás:

ESO/M. Kornmesser/L.Calçada; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Rivilla et al.; ESA/Rosetta/NAVCAM; Mario Weigand, www.SkyTrip.de

About the Video

Id:eso2001d
Language:hu
Közzététel napja:2020. január 15. 12.00
Related releases:eso2001
Időtartam:17 s
Frame rate:25 fps

About the Object

Név:67P/Churyumov-Gerasimenko
Típus:Solar System : Interplanetary Body : Comet

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
2,6 MB

For Broadcasters