Újszülött csillagok kozmikus tűzijátéka (ESOcast Light 239)

Az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO) műszereivel dolgozó csillagászok egy csoportja új fotókat tett közzé közeli galaxisok tűzijátékszerű, színpompás kavalkádjáról. Az ESO Nagyon Nagy Távcsövével (Very Large Telescope – VLT) készített színes felvételek a galaxisok különböző alkotórészeit különféle színekkel jelenítik meg. Ezeken a csillagászok könnyen azonosítani tudják a fiatal csillagok születési helyeit, valamint az általuk felhevített közeli gázfelhőket. A VLT képeit az ESO partnerségével működtetett Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) mikrohullámú rádiótávcső-hálózat felvételeivel kombinálva a kutatók többet tudhatnak meg a gázfelhők belsejében történő csillagkeletkezési folyamat beindulásáról. Az ESOcast Light friss epizódjában ezt a munkát foglaljuk össze.

Az ESOcast Light rövid videók sorozata, könnyen befogadható epizódokban mutatja be az Univerzum csodáit. A videó 4K UHD felbontásban is elérhető.

Forrás:

ESO

Directed by: Herbert Zodet and Martin Wallner.
Editing : Herbert Zodet.
Web and technical support: Gurvan Bazin and Raquel Yumi Shida.
Written by: Giulio Mazzolo, Thea Elvin and Bárbara Ferreira.
Music: Stellardrone — Dreamscape.
Footage and photos: ESO, ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), PHANGS, C. Malin (christophmalin.com), B. Tafreshi (twanight.org) and Spavone et al.
Scientific consultants: Paola Amico and Mariya Lyubenova.

About the Video

Id:eso2110a
Language:hu
Közzététel napja:2021. július 16. 14.00
Related releases:eso2110
Időtartam:01 m 22 s
Frame rate:25 fps

About the Object

Típus:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
20,1 MB

For Broadcasters


Script