Hogyan fedezték fel a fekete lyukat a MUSE-zal?

Az animáció azt a módszert mutatja be, amellyel a csillagászcsoport egy csillagtömegű fekete lyukat fedezett fel saját galaxisunkon kívül, elsőként ezzel a technikával. Az objektumot az NGC 1850 csillaghalmazban találták, amelynek képe az animáció elején tűnik fel.

A kutatók az ESO Chilében működő VLT távcsőegyüttesének MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) műszerét használták, hogy a halmaz több ezer csillagáról egyszerre rögzítsenek színképet. A videóban színes sávként ábrázolt spektrumok a csillagok fényének hullámhossz szerinti felbontásai, amelyek a csillagok kémiai összetételéről, hőmérsékletéről és sebességéről hordoznak információt.

Az animáció ezután az öt naptömegű csillag egyik színképére összpontosít. A spektrumban a különböző kémiai elemek által okozott sötét vonalak a kék és vörös oldal között ide-oda oszcillálnak. Ez azt jelenti, hogy a csillag periodikusan közeledik felénk, majd távolodik tőlünk. Ez alapján következtethettek a csillagászok a tizenegy naptömegű fekete lyuk jelenlétére, amelynek erős gravitációs hatása befolyásolja a csillag pályáját.

Forrás:

ESO/L. Calçada, NASA/ESA/M. Romaniello. Acknowledgement: J.C. Muñoz-Mateos

About the Video

Id:eso2116c
Language:hu
Közzététel napja:2021. november 11. 13.00
Related releases:eso2116
Időtartam:28 s
Frame rate:25 fps

About the Object

Név:MUSE, NGC 1850
Típus:Local Universe : Star : Evolutionary Stage : Black Hole
Unspecified : Technology

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
6,3 MB

For Broadcasters