Over ESO

ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, op het zuidelijk halfrond, is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa, en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. ESO voorziet astronomen van geavanceerde onderzoeksfaciliteiten en wordt gesteund door België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland en gastland Chili. Ook verscheidene andere landen hebben interesse getoond om zich bij ESO aan te sluiten.

ESO's belangrijkste missie, zoals vastgelegd in het oprichtingsverdrag uit 1962, is het bouwen en beheren van state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten voor astronomen en astrofysici waarmee zij baanbrekend onderzoek kunnen doen. De jaarlijkse contributie van de lidstaten bedraagt in totaal ongeveer 198 miljoen euro. ESO heeft zo'n 700 mensen in dienst. Door een aantal van de meest krachtige telescopen op aarde te bouwen en beheren, waarmee belangrijke astronomische ontdekkingen kunnen worden gedaan, biedt ESO talrijke mogelijkheden voor technologische spin-off en kruisbestuiving. ESO is een geweldig visitekaartje voor de Europese industrie.

Naast het hoofdkwartier (het wetenschappelijke, technische en administratieve centrum van de organisatie), dat zich in Garching bei München in Duitsland bevindt, heeft ESO een kantoor in Santiago (Chili) en drie unieke waarneemlocaties in de Chileense Atacamawoestijn: La Silla, Paranal and Chajnantor.

ESO werkt momenteel aan de 39-meter Extremely Large Telescope, de ELT. Deze telescoop zal het grootste 'oog op de hemel' ter wereld worden.ESO hoofdkwartier Garching

ESO's hoofdkwartier

Kaart observatoria Chili

Observatoria in ChiliBrochure: Reiken naar nieuwe hoogten in de astronomie

Brochure: Reiken naar nieuwe hoogten in de astronomie (Nederlands)