Persbericht

Hemels vuurwerk van stervende sterren

13 april 2011

Deze opname van de nevel NGC 3582, gemaakt met de Wide Field Imager van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili, toont reusachtige lussen van gas die een opvallende overeenkomst vertonen met protuberansen op de zon. De lussen zijn vermoedelijk uitgestoten door stervende sterren, maar in deze stellaire kraamkamer worden ook nieuwe sterren geboren. Deze energieke jongelingen stralen intense ultraviolette straling uit die het gas in de nevel aan het gloeien brengt, met deze vurige vertoning als resultaat.

NGC 3582 maakt deel uit van een groot stervormingsgebied in de Melkweg, dat RCW 57 wordt genoemd. Het ligt niet ver van het centrale vlak van de Melkweg, in het zuidelijke sterrenbeeld Carina (Kiel). Dit complexe gebied van gloeiend gas en donkere stofwolken werd in 1834 voor het eerst waargenomen door de Britse astronoom John Herschel, die toen in Zuid-Afrika verbleef. 

Sommige van de sterren die in gebieden als NGC 3582 ontstaan, zijn veel zwaarder dan de zon. Deze monstersterren stralen in enorm tempo energie uit en sluiten hun korte leven af met een supernova-explosie. De materie die bij deze catastrofale gebeurtenis wordt uitgestoten, vormt bellen in het gas en stof in de omgeving. Dat is waarschijnlijk de oorzaak van de lussen op deze foto.

De foto is opgebouwd uit opnamen die door verschillende soorten filters zijn gemaakt. Opnamen van de Wide Field Imager die door een roodfilter zijn gemaakt, leveren het groen en rood op deze foto, en ook opnamen door een filter dat de karakteristieke rode gloed van waterstofgas doorlaat, dragen bij aan het rood. Aanvullende infraroodopnamen van de Digitized Sky Survey vormen de blauwe component.

De beeldverwerking is gedaan door ESO, aan de hand van beeldgegevens die zijn opgespoord door Joe DePasquale uit de VS [1], die meedeed aan de ESO-fotowedstrijd Hidden Treasures 2010 [2]. Deze wedstrijd werd in oktober/november 2010 georganiseerd voor iedereen die er plezier in heeft om prachtige hemelfoto’s te maken op basis van professionele astronomische beeldgegevens.

Noten

[1] Joe doorzocht de ESO-archieven en vond daarbij beeldgegevens die hij gebruikte om de foto van NGC 3582 samen te stellen waarmee hij als tiende eindigde in deze fotowedstrijd, die bijna honderd inzendingen telde. Zijn oorspronkelijke inzending is hier te zien.

[2] ESO’s fotowedstrijd Hidden Treasures 2010 stelde amateurastronomen in de gelegenheid om de enorme ESO-archieven door te spitten op onvermoede astronomische juweeltjes die opgepoetst moesten worden. Meer informatie over Hidden Treasures is te vinden op http://www.eso.org/public/outreach/hiddentreasures/.

Meer informatie

ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa, en het meest productieve astronomische observatorium ter wereld. ESO wordt ondersteund door 15 landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerp, de bouw en het beheer van krachtige grondobservatoria die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. ESO speelt ook een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op sterrenkundig gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staat ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld. Ook is ESO de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste sterrenkundige project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de 42-meter Europese Extremely Large optische/nabij-infrarood Telescoop (E-ELT), die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobiel: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Marieke Baan (Perscontact Nederland)
ESO Science Outreach Network en NOVA Informatie Centrum
Tel: +31(0)20-5257480
E-mail: eson-netherlands@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1113.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1113nl
Naam:NGC 3582
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Afbeeldingen

Wide Field Imager view of the star formation region NGC 3582
Wide Field Imager view of the star formation region NGC 3582
Alleen in het Engels
NGC 3582 in the constellation of Carina
NGC 3582 in the constellation of Carina
Alleen in het Engels
Wide-field view of the sky around NGC 3582
Wide-field view of the sky around NGC 3582
Alleen in het Engels

Video's

Zooming in on the star-forming region NGC 3582
Zooming in on the star-forming region NGC 3582
Alleen in het Engels