26 juli 2012
Het heelal lijkt wel een snoepwinkel, als je kijkt naar de vele soorten sterren die het bevat.
De kleur van een ster geeft astronomen informatie over zijn massa en oppervlaktetemperatuur. De heetste en zwaarste sterren zijn blauw, de koelste en lichtste rood. (In het dagelijks leven gebruiken we rood juist voor warm en blauw voor koud; kijk maar naar een kraan.)
Sterren krijgen een letter om aan te geven hoe heet ze zijn. Van heet naar koud worden de volgende groepen gebruikt: O, B, A, F, G, K en M. Onze zon is een gemiddelde ster van het G-type. De volgorde van de letters is niet alfabetisch. Maar in het Engels is er een ezelsbruggetje om de volgorde van heet naar koel te kunnen onthouden. Het is deze zin: Oh, Be A Fine Girl/Guy, Kiss Me. (Kun jij een goed Nederlands ezelsbruggetje verzinnen? Hier is een voorbeeld: Op Bali At Fie Gratis Kleine Mango’s. Zie de oproep onderaan dit bericht)
Onlangs hebben sterrenkundigen 71 O-type sterren onderzocht - de grote toverballen uit de snoepwinkel. Als je naar de volgorde van de letters kijkt, weet je dat deze sterren superheet zijn. Astronomen dachten altijd dat de meeste O-type sterren ver van andere sterren waren verwijderd. Maar nu blijkt dat drie van de vier van dit soort sterren heel dicht bij elkaar leven. Een op de drie staan zelfs zó dicht bij elkaar dat ze uiteindelijk zullen samensmelten tot een één ster!
Doe mee: We willen graag dat jij in het Nederlands een ezelsbruggetje bedenkt om de volgorde van de stergroepen te kunnen onthouden, van de heetste naar de koelste (O, B, A, F, G, K en M). Stuur je ezelsbruggetje naar info@unawe.org, en vermeld je naam, eventueel klas/school, leeftijd en land.