Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

84 miljoen sterren en we zijn nog niet klaar!

24 oktober 2012

Vergeleken met de astronomische camera die deze nieuwe foto van het centrum van onze Melkweg heeft genomen, zijn gewone digitale camera's bijna speelgoedcamera's. 

Als je in de winkel een nieuw fototoestel koopt, dan gaat het om de hoeveelheid 'megapixels' die de camera heeft. Hoe hoger het aantal, des te beter de kwaliteit van het toestel. Digitale camera's kunnen foto's van wel 10 megapixels maken. Maar een speciale camera die op een telescoop is gemonteerd, kan onwaarschijnlijk scherpe foto's maken, van wel 12.000 megapixels, zoals die hierboven!

En daarmee houdt het niet op. Op deze super-foto kunnen astronomen wel 173 miljoen objecten zien. Van ongeveer 84 miljoen weten ze zeker dat het sterren zijn. Dat is meer dan tien keer zoveel als astronomen er vroeger konden zien op foto's van het centrum van de Melkweg.

"Doordat alle sterren tegelijkertijd op de foto gaan, kunnen we een stertelling doen in dit gebied", zegt astronoom Dante Minniti. Ze hebben al één interessante ontdekking gedaan. Er zijn in dit gebied opvallend veel zwakke rode dwergen. Dat is goed nieuws voor planetenjagers, want deze sterren zijn zeer geschikt om te onderzoeken of er andere aardes omheen draaien.

Meedoen: Stel, je hebt een van de sterkste telescopen ter wereld tot je beschikking. Waar zou jij hem op richten? Om zijn 50ste verjaardag  te vieren, heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) een wedstrijd uitgeschreven. Je kunt mee-kiezen waar de VLT-telescoop naar gaat kijken. Hier is meer informatie. 

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1242.