De levenscyclus van een zonachtige ster (met tekst)

Deze 3D-animatie toont het leven van een zonachtige ster, van zijn geboorte (links) tot aan zijn evolutie tot een rode reuzenster (rechts). Links is de ster tijdens zijn vormingsproces te zien: een protoster, gehuld in een stofrijke materieschijf. Later evolueert hij tot een ster als onze zon. Na het grootste deel van zijn leven in dit stadium te hebben verkeerd, verandert hij in een rode reus.

In het volgende stadium zal de ster zijn buitenste lagen afstoten, waardoor een zogeheten planetaire nevel ontstaat. Daarbij blijft de kern van de ster achter als een klein, compact overblijfsel dat een witte dwergster wordt genoemd.

Op de tijdlijn is aangegeven in welke levensfase onze zon en zijn beide dubbelgangers 18 Sco en HIP 102152 zich op dit moment bevinden. De zon is 4,6 miljard jaar oud en 18 Sco 2,9 miljard jaar. De oudste dubbelganger is ongeveer 8,2 miljard jaar oud en is daarmee de oudste in zijn soort die we kennen. Door HIP 102152 te onderzoeken, kunnen we een indruk krijgen van wat onze zon te wachten staat.

De leeftijden, afmetingen en kleuren op deze afbeelding zijn slechts ter indicatie (niet op schaal). Een protoster (uiterst links) kan 2000 keer zo groot zijn als onze zon. Een rode reus (uiterst rechts) kan ongeveer 100 keer zo groot zijn als de zon.

Credit:

ESO/M. Kornmesser

Over de video

Id:eso1337a
Taal:nl
Publicatiedatum:28 augustus 2013 15:30
Gerelateerde berichten:eso1337
Duur:31 s
Frame rate:30 fps

Over het object


HD


Large

Grote QT
7,1 MB

Medium

Video Podcast
5,2 MB
Medium MPEG-1
12,6 MB
Medium Flash
5,9 MB

Small

Kleine Flash
2,8 MB
Kleine QT
1,6 MB

For Broadcasters