Sammenligning av forskjellige visninger av galaksen NGC 1300

NGC 1300 as seen with MUSE on ESO’s VLT at several wavelengths of light
NGC 1300 as seen with the VLT and ALMA at several wavelengths of light
Dra i det grønne håndtaket for å avdekke bildene

Denne sammenligningen viser to bilder av NGC 1300, en spiralgalakse med en stav av stjerner og gass i sentrum. Galaksen ligger omtrent 61 millioner lysår fra Jorda i stjernebildet Floden (Eridanus). Observasjoner er gjort i forskjellige bølgelengder utført med Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) instrumentet på ESOs Very Large Telescope (VLT) og Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), der ESO er en partner, som en del av prosjektet Physics at High Angular oppløsning i Nærliggende GalaxieS (PHANGS).

Det venstre bildet viser MUSE-dataene. Den gylne gløden tilsvarer hovedsakelig skyer av ionisert hydrogen, oksygen og svovelgass, og markerer tilstedeværelsen av nyfødte stjerner, mens de blåaktige områdene i bakgrunnen avslører fordelingen av unge stjerner.

På høyre side er MUSE-bildet overlappet med radiodata fra ALMA (dukker opp i brun-oransje), og avslører de kalde skyene av molekylær gass, stjernefødestuer der nye stjerner dannes.

Ved å legge MUSE- og ALMA-bilder over hverandre kan astronomer undersøke de galaktiske områdene der stjerner dannes, sammenlignet med hvor de forventes å danne seg, for bedre å forstå hva som utløser, fremmer eller holder tilbake fødselen av nye stjerner.

Og du kan prøve det selv! Flytt glidebryteren for å prøve å låse opp hemmelighetene til NGC 1300 ved å finne ut hvor stjerner danner seg som forventet, og hvor de ikke er. Ser du noen regioner i galaksen der noe ser ut til å hindre stjernedannelse?

Kilde

ESO

Om bildesammenligningen

ID:eso2110b
Publiseringsdato:16. juli 2021 14:00
Relaterte pressemeldinger:eso2110

Bilder

NGC 1300 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 1300 sett med MUSE på ESOs VLT i flere bølgelengder
NGC 1300 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder
NGC 1300 sett med MUSE på VLT og ALMA i flere bølgelengder