VLT/VIMOS-observasjoner av sjokkfronten i supernovaresten SN 1006

Svært detaljerte observasjoner med ESOs Very Large Telescope (VLT) av restene etter en tusen år gammel supernova har gitt astronomene nye ledetråder i jakten på opprinnelsen til kosmisk stråling.

Bildet til venstre viser den kuleformede resten etter supernovaen SN 1006. Det er sammensatt av enkeltbilder tatt på radiobølgelengder (gjengitt med rød farge), i røntgen (blått) og i synlig lys (gult).

Det andre bildet zoomer inn på den lille firkanten i bildet til venstre og er et nærbilde tatt med Romteleskopet Hubble av den forbløffende tynne sjokkfronten, der materialet fra supernovaen kolliderer med den interstellare materien.

Det tredje bildet viser hvordan VIMOS-instrumentets "integral field"-spektrograf deler opp bildet i mange små regioner. Lyset i hver av disse splittes opp i de ulike fargene det består av slik at man får et lysspekter. Ved å analysere spektrene fra alle de små regionene kan astronomene lage kart over ulike egenskaper hos objektet.

Bildet helt til høyre viser et eksempel på et kart over en gitt egenskap til gassen i sjokkbølgen (i dette tilfellet bredden av en spektrallinje). Den overraskende store variasjonen innebærer, også sett i lys av andre indikatorer, at gassen inneholder protoner med svært høy hastighet.

Kilde:

ESO, Radio: NRAO/AUI/NSF/GBT/VLA/Dyer, Maddalena & Cornwell, X-ray: Chandra X-ray Observatory; NASA/CXC/Rutgers/G. Cassam-Chenaï, J. Hughes et al., Visible light: 0.9-metre Curtis Schmidt optical telescope; NOAO/AURA/NSF/CTIO/Middlebury College/F. Winkler and Digitized Sky Survey.

Om bildet

ID:eso1308a
Språk:nb
Type:Kollasj
Publiseringsdato:14. februar 2013 20:00
Relaterte pressemeldinger:eso1308
Størrelse:7059 x 2179 px

Om objektet

Navn:SN 1006
Type:Milky Way : Nebula : Type : Supernova Remnant
Avstand:7000 lysår

Bildeformater

Stor JPEG
3,4 MB
Medium JPEG
131,8 KB

 

Se også