MUSE-observasjoner av Oriontåken

Illustrasjonen viser det nye MUSE-instrumentets tredimensjonale framstilling av Oriontåken. For hver del av dette spektakulære stjernedannelsesområdet er lyset blitt splittet opp i de ulike fargene det består av. Teknikken gjør det mulig å bestemme kjemisk sammensetning og andre fysiske egenskaper i hver eneste piksel.

Astronomene kan "bla gjennom" dataene og studere bilder av objektet på forskjellige bølgelengder, akkurat slik en TV kan vise ulike kanaler når man stiller den inn på ulike frekvenser.

Illustrasjonen er basert på en rekke datasett fra MUSE. Observasjonene ble gjennomført kort tid etter at instrumentet registrerte sine første fotoner tidlig i 2014 etter å ha blitt installert på ESOs Very Large Telescope.

For å lage fargebildet som sees forrest, ble tre ulike regioner i fargespekteret valgt ut – jf. de tre (blå, grønne og røde) tverrsnittene i datakuben – og deretter kombinert til et enkelt fargebilde. Merk at dette utgjør bare en ørliten del av den informasjonen som finnes i det komplette, tredimensjonale MUSE-datasettet.

Kilde:

ESO/MUSE consortium/R. Bacon/L. Calçada

Om bildet

ID:eso1407b
Språk:nb
Type:Illustrasjon
Publiseringsdato:5. mars 2014 12:00
Relaterte pressemeldinger:eso1407
Størrelse:4500 x 2813 px

Om objektet

Navn:M 42, Messier 42, Orion Nebula
Type:Milky Way : Nebula : Appearance : Emission
Avstand:1400 lysår

Bildeformater

Stor JPEG
785,7 KB
Medium JPEG
82,3 KB