Fosforbærende molekyler funnet i et stjernedannende område og på komet 67P

Denne infografikken viser de viktigste resultatene fra en studie som har avslørt den interstellare opprinnelsen til fosfor, en av livets byggesteiner.

Takket være ALMA kunne astronomer finne ut hvor fosforbærende molekyler dannes i stjernedannende regioner som AFGL 5142. Bakgrunnen til denne infografikken viser en del av nattehimmelen i stjernebildet Kusken, der den stjernedannende regionen AFGL 5142 ligger. ALMA-bildet av dette objektet er øverst til venstre i infografikken, og et av stedene der teamet fant fosforbærende molekyler er indikert med en sirkel. Det vanligste fosforbærende molekylet i AFGL 5142 er fosformonoksid, representert i oransje og rødt i diagrammet nede til venstre. Et annet molekyl som ble funnet var fosfornitrid, representert i oransje og blått.

Ved å bruke data fra ROSINA-instrumentet ombord på ESAs Rosetta, fant astronomer også fosformonoksid på kometen 67P/Tsjurjumov–Gerasimenko, vist nede til høyre. Denne første observasjonen av fosformonoksid på en komet hjelper astronomer med å trekke en forbindelse mellom stjernedannende regioner, der molekylet er dannet, helt til jorda, der det spilte en avgjørende rolle i for livets opprinnelse.

Kilde:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Rivilla et al.; ESO/L. Calçada; ESA/Rosetta/NAVCAM; Mario Weigand, www.SkyTrip.de

Om bildet

ID:eso2001a
Språk:nb
Type:Illustrasjon
Publiseringsdato:15. januar 2020 12:00
Relaterte pressemeldinger:eso2001
Størrelse:2614 x 2480 px

Om objektet

Navn:67P/Churyumov-Gerasimenko
Type:Solar System : Interplanetary Body : Comet

Bildeformater

Stor JPEG
1,6 MB
Medium JPEG
421,0 KB

Zoombart