Illustrasjon av trippelsystemet med det nærmeste sorte hullet oppdaget så langt

Denne kunstneriske fremstillingen viser banene til objektene i trippelsystemet HR 6819. Dette systemet består av et indre par bestående av en stjerne (bane i blått) og et nyoppdaget sort hull (bane i rødt), samt et tredje objekt, også en stjerne, i en større bane (også i blått).

Teamet trodde opprinnelig at det bare var to objekter, de to stjernene, i systemet. Da de analyserte observasjonene sine, ble de imidlertid lamslåtte da de avslørte et tredje, tidligere uoppdaget objekt i HR 6819: et sort hull, det nærmeste til jorda som noen gang er funnet. Det sorte hullet er usynlig, men det gjør sin tilstedeværelse kjent ved sin gravitasjonstrekk, som tvinger den lysende indre stjernen til en bane. Objektene i dette indre paret har omtrent samme masse og sirkulære baner.

Observasjonene, gjort med med FEROS-spektrografen på det 2.2-metre telescope ved ESOs La Silla Observatory, viste at den indre synlige stjernen kretser rundt det sorte hullet hver 40. dag, mens den andre stjernen er i stor avstand fra dette indre paret.

Kilde:

ESO/L. Calçada

Om bildet

ID:eso2007a
Språk:nb
Type:Illustrasjon
Publiseringsdato:6. mai 2020 14:00
Relaterte pressemeldinger:eso2007
Størrelse:5000 x 3000 px

Om objektet

Navn:HR 6819
Type:Milky Way : Star : Evolutionary Stage : Black Hole

Bildeformater

Stor JPEG
1,5 MB
Medium JPEG
145,8 KB

Zoombart