eso1102no — Pressemelding

ESOs skjulte skatter fram i lyset

12. januar 2011

ESO mottok nesten 100 bidrag til fjorårets astrofotokonkurranse "Hidden Treasures", og nå er vinnerne klare. "Hidden Treasures" gav amatørastronomer muligheten til å søke i ESOs enorme astronomiske dataarkiv etter skjulte komiske perler. Astronomientusiasten Igor Chekalin fra Russland vant førstepremien i denne vanskelige, men givende konkurransen: en drømmereise til ESOs Very Large Telescope ved Paranal-observatoriet i Chile.

Astronomibildene i ESOs pressemeldinger er imponerende. Det krever imidlertid mange timer med dyktig håndverk for å sette sammen de ubehandlede gråskala-eksponeringene fra teleskopene til disse fargerike bildene. Råbildene må korrigeres for forvrengninger og andre uønskede påvirkninger fra kameraet/detektoren og justeres slik at de minste detaljer i de astronomiske dataene kommer fram. ESO har sitt eget team av profesjonelle bildebehandlere, men i konkurransen "Hidden Treasures" ("Skjulte skatter" på norsk) fikk astronomi- og fotoentusiaster muligheten til å vise verden hva de kunne gjøre med de gigantiske datamengdene som finnes i ESOs arkiver.

Entusiastene som tok utfordringen, sendte inn nesten 100 bidrag til sammen. Det overgikk alle forhåpninger, spesielt tatt i betraktning konkurransens vanskelighet. "Vi ble virkelig overrasket av både kvantiteten og kvaliteten på de innsendte bildene. Dette var ikke en konkurranse for hvermannsen, for den krevde inngående kunnskap om dataprosessering og dessuten et kunstnerisk øye. Vi er utrolig glade for å ha oppdaget så mange talentfulle personer," sier Lars Lindberg Christensen, leder av ESOs Education and Public Outreach Department.

Deltagerne måtte søke gjennom mange terabyte med profesjonelle astronomiske data for å finne serier med gråskalabilder av himmelobjekter som kunne avsløre universets skjulte skjønnhet.

En stor belønning til den heldige vinneren var nok til å motivere deltagerne. Førstepremien var nemlig en reise til ESOs Very Large Telescope ved Paranal-observatoriet i Chile, med guidet tur og mulighet til å delta i en natts observasjoner. Premiene for de neste plasseringene inkluderte bl.a. en iPod, bøker og DVDer. De høyest rangerte bildene vil i tillegg bli vist fram i egne pressemeldinger og som ukens utvalgte bilde – Picture of the Week – på www.eso.org, der vinnerne delkrediteres.

Juryen vurderte bidragene med tanke på kvaliteten av databehandlingen og bildets originalitet og generelle estetiske kvaliteter. Flere av de høyest rangerte bildene var innsendt av de samme personene. Juryen bestemte seg derfor for å belønne de ti mest talentfulle deltagerne, slik at flere fikk en premie og påskjønnelse for sitt harde og gode arbeid.

De ti vinnerne av konkurransen er:

 • 1. plass, reise til Paranal-observatoriet + diverse godsaker: Igor Chekalin (Russland).
 • 2. plass, iPod Touch + diverse godsaker: Sergey Stepanenko (Ukraina).
 • 3. plass, lasergravert modell av VLT i glass + diverse godsaker: Andy Strappazzon (Belgia).
 • 4. til 10. plass, boka Eyes on the Skies + DVD + diverse godsaker:
  Joseph (Joe) DePasquale (USA), Manuel (Manu) Mejias (Argentina), Alberto Milani (Italia), Joshua (Josh) Barrington (USA), Oleg Maliy (Ukraina), Adam Kiil (Storbritannia), Javier Fuentes (Chile).

De ti vinnerne sendte inn de tjue høyest rangerte bildene:

 1. M 78 av Igor Chekalin.
 2. NGC 3169 & NGC 3166 og SN 2003cg av Igor Chekalin.
 3. NGC 6729 av Sergey Stepanenko.
 4. Månen av Andy Strappazzon.
 5. NGC 3621 av Joseph (Joe) DePasquale.
 6. NGC 371 av Manuel (Manu) Mejias.
 7. Støv i Oriontåken (ESOs 2,2-metersteleskop) av Igor Chekalin.
 8. NGC 1850 EMMI av Sergey Stepanenko.
 9. Abell 1060 av Manuel (Manu) Mejias.
 10. NGC 3582 av Joseph DePasquale.
 11. Kulehopen NGC 288 av Alberto Milani.
 12. Antennegalaksen av Alberto Milani.
 13. Sakurais objekt av Joshua (Josh) Barrington.
 14. NGC 1929, Superboblen N44 av Manuel (Manu) Mejias.
 15. NGC 3521 av Oleg Maliy.
 16. NGC 6744 av Andy Strappazzon.
 17. NGC 2217 av Oleg Maliy.
 18. VIMOS.2008-01-31T07_16_47j av Adam Kiil.
 19. NGC 2647 - nummer 2 av Josh Barrington.
 20. Haffner 18 og 19 av Javier Fuentes.

Igor Chekalin, den lykkelige vinneren av reisen til Paranal, sier: "Det var en flott erfaring og en stor glede å arbeide med så fantastiske data. Som amatør innen astrofotografering var dette den vanskeligste bildebehandlingsjobben jeg noen gang har gjort. Deltagelsen i 'Hidden Treasures'-konkurransen innebar en rekke utfordringer, fra installasjon av ny programvare til det å lære seg nye teknikker og til og med nye operativsystemer, som jeg ikke hadde brukt før."

På bakgrunn av suksessen med "Hidden Treasures" i 2010 og entusiasmen til de dyktige deltagerne har ESO bestemt seg for å arrangere en ny konkurranse i år. Følg med på www.eso.org for nyheter om ESOs "Hidden Treasures" i 2011.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 14 land: Belgia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESO har en ambisiøs dagsorden med fokus på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg, der hovedmålet er å gjøre viktige vitenskapelige oppdagelser. ESO har også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO bygget Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og VISTA, verdens største kartleggingsteleskop. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et såkalt ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på 42 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@gmail.com

Olivier R. Hainaut
ESO, Astronomer and Science Liaison for the Education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6752
Mob.: +49 151 2262 0554
E-post: ohainaut@eso.org

Oana Sandu
ESO, Community Coordinator for the Education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Mob.: +49 176 943 942 20
E-post: osandu@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1102 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1102no
Navn:Contest
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Other

Bilder

The winners of ESO’s Hidden Treasures 2010 competition
The winners of ESO’s Hidden Treasures 2010 competition
kun på engelsk
Astronomy enthusiast Igor Chekalin from Russia
Astronomy enthusiast Igor Chekalin from Russia
kun på engelsk