eso1148no — Pressemelding

Vampyrstjerne avslører sine hemmeligheter

7. desember 2011

Astronomer har nylig tatt de beste bildene noensinne av en stjerne som har mistet mesteparten av massen sin til en vampyraktig kompanjong. Ved å kombinere det innfangede lyset fra fire teleskoper ved ESOs Paranal-observatorium kunne de lage et virtuelt teleskop med en diameter på 130 meter og 50 ganger skarpere syn enn Romteleskopet Hubble. Overraskende nok viser studien at overførselen av materiale fra den ene til den andre stjernen foregår roligere enn antatt.

"Vi kan nå kombinere lyset fra fire VLT-teleskoper og lage superskarpe bilder mye raskere enn før," forteller Nicolas Blind (IPAG, Grenoble, Frankrike), hovedforfatteren av forskningsartikkelen der resultatene presenteres. "Bildene er så skarpe at vi ikke bare kan se stjernene bevege seg rundt hverandre, men også måle størrelsen til den største av de to."

Astronomene har observert [1] det uvanlige systemet SS Leporis i stjernebildet Ulven (Lepus på latin). Det består av to stjerner som kretser rundt hverandre med en periode på 260 dager. Avstanden mellom stjernene er bare litt større enn avstanden mellom Sola og Jorda, og den største og kaldeste av dem strekker seg ut til hele 25 % av denne distansen (stjernens radius tilsvarer dermed omtrent strekningen mellom Sola og Merkur). Fordi de to stjernene er så nære hverandre, har den varme kompanjongen allerede "spist opp" omtrent halve massen til den større og kaldere stjernen.

"Vi var klar over at dette dobbeltstjernesystemet var uvanlig og at materiale ble overført fra den ene til den andre stjernen," sier medforfatter Henri Boffin fra ESO. "Vi fant imidlertid ut at måten denne masseoverførselen sannsynligvis skjer på, er helt forskjellig fra tidligere modeller av prosessen. Vampyrstjernens 'bitt' er faktisk ganske varsomt, men likevel svært effektivt."

De nye observasjonene er detaljerte nok til å avdekke at den store stjernen er mindre enn tidligere antatt. Det gjør det mye vanskeligere å forklare hvordan denne røde kjempestjernen mistet masse til sin ledsager. Astronomene tror nå at i stedet for en jevn strøm av materie fra den ene stjernen til den andre, så mister kjempestjernen masse i form av en stjernevind, som den varme kompanjongen så fanger inn.

"Disse observasjonene har virkelig demonstrert ytelsen og bildekvaliteten til Very Large Telescope Interferometer. De baner vei for mange nye fascinerende studier av vekselvirkende dobbeltstjerner," sier medforfatter Jean-Philippe Berger avslutningsvis.

Fotnoter

[1] Bildene ble laget ut fra observasjoner gjort med interferometeret Very Large Telescope Interferometer (VLTI) ved ESOs Paranal-observatorium i Chile. Fire 1,8 meter store hjelpeteleskoper ("Auxiliary Telescopes") ble brukt for å lede lyset til et nytt instrument kalt PIONIER (se ann11021).

PIONIER er utviklet ved LAOG/IPAG i Grenoble i Frankrike og er et gjesteinstrument på Paranal-observatoriet. PIONIER er finansiert av Université Joseph Fourier, IPAG, INSU-CNRS (ASHRA-PNPS-PNP) ANR 2G-VLTI og ANR Exozodi. IPAG er del av Grenoble Observatory (OSUG).

Ingeniørene på VLTI måtte kontrollere avstanden lyset tilbakela fra de vidt adskilte teleskopene med en nøyaktighet på omtrent en hundredel av tykkelsen til et hårstrå. Da lysstrålene nådde PIONIER ble de ført videre inn i hjertet av instrumentet: en unik optisk krets, mindre enn et kredittkort i størrelse, som brakte lysbølgene fra de forskjellige teleskopene sammen på en ekstremt nøyaktig måte slik at de kunne interferere. Den endelige oppløsningsevnen til teleskopnettverket tilsvarer ikke skarpheten til de individuelle 1,8 meter store hjelpeteleskopene, men til et mye større "virtuelt teleskop" på ca. 130 meter i diameter (størrelsen er bare begrenset av hvor langt fra hverandre teleskopene kan plasseres).

Oppløsningen til Romteleskopet Hubble (NASA/ESA) er om lag 50 millibuesekunder, mens oppløsningen til VLTI er rundt ett millibuesekund. Det svarer til størrelsen av en astronaut på Månen, sett fra Jorda.

Mer informasjon

Denne studien presenteres i en forskningsartikkel i journalen Astronomy & Astrophysics: "An incisive look at the symbiotic star SS Leporis – Milli-arcsecond imaging with PIONIER/VLTI" av N. Blind et al.

Forskerteamet består av Nicolas Blind (UJF-Grenoble 1/CNRS-INSU, Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble [IPAG], Frankrike), Henri Boffin (ESO, Chile), Jean-Philippe Berger (ESO, Chile), Jean-Baptiste Le Bouquin (IPAG, Frankrike), Antoine Mérand (ESO, Chile), Bernard Lazareff (IPAG, Frankrike), og Gérard Zins (IPAG, Frankrike).

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@gmail.com

Nicolas Blind
IPAG
Grenoble, France
Tlf.: +33 4 76 63 57 30
E-post: nicolas.blind@obs.ujf-grenoble.fr

Jean-Baptiste Le Bouquin
IPAG
Grenoble, France
Tlf.: +33 4 76 63 58 93
E-post: jean-baptiste.lebouquin@obs.ujf-grenoble.fr

Henri Boffin
ESO
Santiago, Chile
Tlf.: +56 2 463 3126
E-post: hboffin@eso.org

Jean-Philippe Berger
ESO
Santiago, Chile
Tlf.: +56 2 463 3103
E-post: jpberger@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1148 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1148no
Navn:SS Lep
Type:Milky Way : Star : Type : Variable
Facility:Very Large Telescope, Very Large Telescope Interferometer
Instruments:AMBER, PIONIER
Science data:2011A&A...536A..55B

Bilder

The unusual double star SS Leporis
The unusual double star SS Leporis
kun på engelsk
A unusual double star in the constellation of Lepus
A unusual double star in the constellation of Lepus
kun på engelsk
Wide field view of the unusual double star SS Leporis
Wide field view of the unusual double star SS Leporis
kun på engelsk

Videoer

Zooming in on the unusual double star SS Leporis
Zooming in on the unusual double star SS Leporis
kun på engelsk
The vampire double star SS Leporis
The vampire double star SS Leporis
kun på engelsk
The vampire double star SS Leporis (unannotated)
The vampire double star SS Leporis (unannotated)
kun på engelsk