eso1149no — Pressemelding

Prins Philippe av Belgia leder industridelegasjon til ESOs anlegg i Chile

8. desember 2011

Den belgiske tronarvingen besøkte nylig ESOs Paranal-observatorium sammen med en næringslivsdelegasjon som utforsker framtidige muligheter for europeisk industri i forbindelse med ESOs kommende kjempeteleskop, European Extremely Large Telescope.

Hans Kongelige Høyhet Prins Philippe, hertug av Brabant og kronprins av Belgia, har denne uken besøkt flere av ESOs anlegg i Chile. Programmet startet mandag 5. desember 2011 med en industridag ved ESOs chilenske hovedkontor i Vitacura i Santiago. Her ble det satt fokus på de mange mulighetene europeiske bedrifter vil få takket være ESOs store teleskopprosjekt European Extremely Large Telescope (E-ELT). Med et hovedspeil på rundt 40 meter vil dette bli verdens største "øye" for utforskning av nattehimmelen.

"E-ELT vil gi uvurderlige muligheter for bedrifter og organisasjoner i ESOs medlemsland. Som verdens største teleskop i sitt slag vil det utgjøre et kraftig lokomotiv for astronomisk forskning i framtiden," erklærte ESOs representant i Chile, Prof. Prof. Massimo Tarenghi.

Belgia var med å grunnlegge ESO og har opp gjennom årene ytt store bidrag til organisasjonen. For eksempel er de fire hjelpeteleskopene ("Auxiliary Telescopes") ved Paranal-observatoriet bygd av det belgiske selskapet AMOS i Liège. To viktige kontrakter relatert til E-ELTs designfase er allerede gitt til belgiske bedrifter.

Astronomimiljøet i Belgia har dessuten brukt ESOs fasiliteter flittig. Nylig ble en viktig oppdagelse vedrørende dvergplaneten Eris (eso1142) gjort ved hjelp av det belgiske TRAPPIST-teleskopet ved ESOs La Silla-observatorium.

Onsdag 7. desember fløy delegasjonen fra Santiago til Atacamaørkenen, et av de tørreste steder på jord og hjemsted for ESOs Paranal-observatorium. Prof. Massimo Tarenghi og Dr. Michael Sterzik gav Hans Kongelige Høyhet en guidet tur på anlegget og forklarte hvordan teleskopene virket. Etter at teleskopkuplene var åpnet ved solnedgang, gikk delegasjonen til et av kontrollrommene for å ta det vitenskapelige arbeidet nærmere i øyesyn.

Under besøket hadde Prins Philippe selskap av Jean-Claude Marcourt, visepresident og den vallonske regjerings minister for økonomi, utenlandshandel og nye teknologier, samt minister Jos Chabert og Belgias ambassadør i Chile, Dirk Van Eeckhout, i tillegg til en større delegasjon fra næringslivet, deriblant representanter fra AMOS, SEPTENTRIO, ENE, XENIC og Universitetet i Liège.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@gmail.com

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tlf.: +56 2 463 3143
E-post: mtarengh@eso.org

Patrick Geeraert
ESO Head of Administration
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6873
Mob.: +49 176 1300 6504
E-post: pgeeraer@eso.org

Gonzalo Argandoña
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Tlf.: +56 2 463 3258
Mob.: +56 9 9 829 4202
E-post: gargando@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1149 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1149no
Navn:Paranal, Santiago, Site visit, Very Large Telescope
Type:Unspecified : People : Other/General
Facility:Very Large Telescope

Bilder

Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
kun på engelsk
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
kun på engelsk
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
kun på engelsk
Prince Philippe of Belgium visits ESO's premises in Santiago Chile
Prince Philippe of Belgium visits ESO's premises in Santiago Chile
kun på engelsk