eso1202no — Pressemelding

ESO feirer 50-årsjubileum i år

Ta del i ESOs store jubileum i 2012

5. januar 2012

European Southern Observatory (ESO), verdens fremste mellomstatlige astronomiorganisasjon, har 50-årsjubileum i 2012. Jubileet er en god anledning til å se tilbake på organisasjonens historie, feire dens vitenskapelige og teknologiske bedrifter, og se framover mot de neste ambisiøse prosjektene. ESO planlegger en rekke spennende aktiviteter i løpet av jubileumsåret.

5. oktober 1962 i Paris ble ESO-konvensjonen signert av representanter fra fem europeiske land – Belgia, Frankrike, Tyskland, Nederland og Sverige [1]. Signaturene representerte en formell forpliktelse til å etablere European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere, i dag vanligvis kalt European Southern Observatory (ESO).

"ESOs 50-årsjubileum faller midt i kanskje den mest spennende perioden noensinne for europeisk og internasjonal bakkebasert astronomi. ESO har virkelig kommet langt siden grunnleggelsen i 1962. I dag, femti år senere, er ESO verdens mest produktive astronomiske observatorium og en av spydspissene i det astronomiske forskningsmiljøet," sier ESOs administrerende direktør Tim de Zeeuw.

ESOs første observatorium ble lagt til La Silla, et 2400 meter høyt fjell 600 km nord for den chilenske hovedstaden Santiago. La Silla-observatoriet har flere optiske teleskoper med speildiametre opp til 3,6 meter, deriblant New Technology Telescope, som pløyde ny mark innen teleskopdesign og var først i verden med datakontrollert, aktiv optikk i hovedspeilet. Denne teknologien ble utviklet ved ESO og anvendes nå i de fleste av verdens største teleskoper. Verdens fremste eksoplanetjeger, HARPS, er påmontert ESOs 3,6-metersteleskop (/public/teles-instr/lasilla/36.html), også ved La Silla.

Det andre observasjonsanlegget ESO etablerte i Chile var Paranal-observatoriet, der Very Large Telescope (VLT) ble bygd. Vitenskapelige observasjoner startet i 1999, og i dag er VLT flaggskipet til europeisk astronomi. Sammen med interferometeret VLTI er dette verdens eneste store interferometrisystem som er i jevnlig bruk. Paranal er også tilholdssted for kartleggingsteleskopene VISTA og VLT Survey Telescope (VST). VISTA opererer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VST er det største teleskopet i verden som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys.

På Chajnantor-platået i det nordlige Chile er ESO, sammen med sine nordamerikanske og østasiatiske partnere, i ferd med å konstruere et revolusjonerende astronomisk teleskop. ALMA, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, er nåtidens største astronomiprosjekt. ALMAs 66 avanserte, sammenkoblede antenner vil fungere som ett enkelt kjempeteleskop, som skal studere byggesteinene til stjerner, planetsystemer, galakser og livet selv. Teleskopet vil stå ferdig i 2013, skjønt de første vitenskapelige observasjonene startet allerede i 2011 med et mindre antall antenner (eso1137).

ESO planlegger nå et optisk/nær-infrarødt kjempeteleskop med et hovedspeil på rundt 40 meter. European Extremely Large Telescope, eller E-ELT, kommer til å bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen. Når de vitenskapelige observasjonene etter planen starter i begynnelsen av neste tiår, vil E-ELT bryne seg på de største vitenskapelige utfordringene i vår tid (eso1150).

En rekke arrangementer er planlagt gjennom 2012. ESO inviterer alle til å ta del i feiringene, enten ved å delta i de allerede planlagte arrangementene eller ved å selv ta initiativ til andre aktiviteter.

  • 3.–7. september 2012 holdes en vitenskapelig konferanse ved ESOs hovedkvarter i Garching i Tyskland. Temaene inkluderer eksoplaneter, solsystemet, stjernedannelse, stjerneutvikling, kosmologi m.m.
  • På selve jubileumsdagen 5. oktober 2012 har ESO til hensikt å organisere samordnede publikumsarrangementer i de 15 medlemslandene med hjelp fra ESOs Science Outreach Network og formidlingspartnere. Arrangementene vil være en utmerket måte for publikum i de ulike landene å komme i kontakt med ESOs forskningsmiljø og de storslåtte observatoriene i Chile.
  • 11. oktober 2012 vil ESOs administrerende direktør, professor Tim de Zeeuw, og ESO-rådets president, professor Xavier Barcons, holde en jubileumsgalla i München i Tyskland. På gjestelisten står ministre fra de ulike medlemslandene pluss vertslandet Chile, medlemmene i ESO-rådet, representanter fra ESOs komiteer, tidligere administrerende direktører i ESO, berømte astronomer og andre personer som har spilt viktige roller for ESO opp gjennom årene.
  • I løpet av året skal en jubileumsutstilling vises på utvalgte steder i ESOs medlemsland. Interesserte arrangører/institusjoner kan søke om å være vert for utstillingen via kontaktene nedenfor.
  • En dokumentarfilm og en overdådig illustrert bok slippes på selve jubileumsdagen. Filmen vil også være tilgjengelig som episoder i ESOs populære podcastserie "ESOcast". En oppfølger til Adriaan Blaauws bok, ESO's Early History, vil lanseres senere i år. Denne er skrevet av Claus Madsen og vil gjøre ESOs 50 år lange historie i bokform komplett.
  • Det første "Ukens bilde" i hver måned gjennom 2012 vil være et "før og nå"-bilde, hvor man kan se hvordan ESOs observatorier så ut før og hvordan de framstår i dag.
  • For de som fra innsiden har vært vitne til ESOs utvikling opp gjennom årene, enten som ansatte eller besøkende ved observatoriene, er det verdt å nevne at vi har utvidet vår flickr-gruppe "Your ESO Pictures" til også å gjelde historiske bilder. Del gjerne dine fotominner fra ESO med oss og alle andre via flickr-gruppen (ann12001).
  • For å markere jubileet har ESO-butikken (/public/shop/category/merchandise/) utvidet sitt utvalg med diverse jubileumseffekter (med kvantumsrabatt).
  • Send jubileumshilsener og -meldinger til ESO på ESOs Facebook-side eller Twitter @ESO med hashtagen #ESO50years.

"Jeg ser fram til ESOs neste 50 år, som uten tvil vil inneholde banebrytende vitenskap vi ikke engang kan tenke oss i dag, takket være VLT og VLTI, ALMA, E-ELT og framtidige flaggskipsprosjekter. Det er de ansattes engasjement, lidenskap og profesjonalitet som gjør at ESO har en ledende rolle innenfor bakkebasert astronomi i dag. Jeg ønsker alle til lykke med 50-årsjubileet," avslutter Tim de Zeeuw.

Fotnoter

[1] Strengt tatt var det seks land ettersom Storbritannia også undertegnet konvensjonen. Senere trakk Storbritannia seg og gikk inn i ESO først i 2002 som det tiende medlemslandet.

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) er et internasjonalt samarbeid mellom Europa, Nord-Amerika og Øst-Asia, i samarbeid med Chile. Byggingen og driften av ALMA ledes i Europa av ESO, i Nord-Amerika av National Radio Astronomy Observatory (NRAO), og i Øst-Asia av National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). Joint ALMA Observatory (JAO) står for den overordnede ledelse og administrasjon av byggefasen, oppdragstildeling og drift av ALMA.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@gmail.com

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching, Germany
Tlf.: +49-89-3200-6761
Mob.: +49-173-3872-621
E-post: lars@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1202 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1202no
Navn:ESO 50th anniversary
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Other

Bilder

50 years of reaching new heights in astronomy
50 years of reaching new heights in astronomy
kun på engelsk
The ESO 50th anniversary logo
The ESO 50th anniversary logo
kun på engelsk