eso1212no — Pressemelding

Tenåringsgalaksenes matvaner

14. mars 2012

Nye observasjoner med ESOs Very Large Telescope har økt astronomenes forståelse av hvordan galakser i tenårene vokser. I den største kartlegging i sitt slag har forskere funnet ut at galaksene endret sine matvaner i løpet av ungdomsårene, dvs. perioden fra rundt tre til fem milliarder år etter Big Bang. I starten av denne fasen sugde galaksene til seg en jevn strøm av gass, mens de senere vokste først og fremst ved å fortære andre, mindre galakser.

Astronomene har i en tid visst at de tidligste galaksene var mye mindre enn de imponerende spiralgalaksene og elliptiske galaksene som i dag fyller kosmos. Siden universets tilblivelse har galaksene lagt betydelig på seg, skjønt maten og matvanene deres er fortsatt et lite mysterium for oss. En ny kartlegging av en rekke nøye utvalgte galakser har satt søkelys på tenårene deres – perioden fra om lag tre til fem milliarder år etter Big Bang.

Ved hjelp av toppmoderne instrumenter på ESOs Very Large Telescope (VLT) er et internasjonalt astronomteam nå i ferd med å oppklare hva som egentlig har foregått. Teamet har så langt lagt bak seg over hundre observasjonstimer og samlet inn det hittil største sett av detaljerte observasjoner som finnes av gassrike galakser på dette tidlige utviklingstrinnet [1].

"Det finnes to forskjellige og konkurrerende måter galakser kan vokse på: voldsomme sammensmeltinger der store galakser spiser de mindre, eller ved hjelp av en jevn, kontinuerlig strøm av gass utenfra som trekkes mot galaksene. Begge kan for øvrig utløse kraftig stjernedannelse," forklarer prosjektlederen Thierry Contini (IRAP, Toulouse, Frankrike).

De nye resultatene peker mot en klar endring i galaksenes utvikling da universet var mellom tre og fem milliarder år. Jevne gasstrømmer (se eso1040) ser ut til å ha vært den viktigste faktoren for å bygge galakser i det veldig tidlige univers, mens galaksesammensmeltninger tok over på et noe senere tidspunkt.

"For å forstå hvordan galakser vokste og utviklet seg i det tidlige univers, må vi studere dem i så stor detalj som mulig. SINFONI-instrumentet på ESOs VLT er et av verdens kraftigste instrumenter for å dissekere unge og fjerne galakser. Det spiller samme rolle som mikroskopet gjør for en biolog," legger Thierry Contini til.

Fjerne galakser som de i denne studien, framstår bare som ørsmå, lyssvake prikker på himmelen. Men den gode bildekvaliteten til VLT og SINFONI-instrumentet [2] gjør det mulig for astronomene å kartlegge hvordan de forskjellige delene av galaksene beveger seg og hva de består av. Forskerne fikk seg også noen overraskelser.

"For meg var den største overraskelsen funnet av en rekke galakser uten rotasjon i gasskyene deres. Slike galakser finner man ikke i det nære univers. Og ingen av dagens teorier forutsier disse objektene," sier teammedlem Benoît Epinat.

"Vi forventet heller ikke at så mange av de unge galaksene i kartleggingen ville ha tyngre grunnstoffer konsentrert i sine ytre deler. Dette er helt motsatt av det vi ser i dagens galakser," tilføyer Thierry Contini.

Teamet har bare så vidt begynt å utforske det store datasettet de har samlet. Astronomene planlegger dessuten å observere galaksene med framtidige instrumenter som skal påmonteres VLT, i tillegg til å bruke ALMA til å undersøke den kalde gassen i dem. Ser man enda lenger fram i tid, vil European Extremely Large Telescope passe perfekt til å utvide denne type studier til å utforske enda tidligere stadier i det tidlige univers.

Fotnoter

[1] Navnet på kartleggingsprosjektet er MASSIV, en forkortelse for Mass Assembly Survey with SINFONI in VVDS. VVDS står for VIMOS-VLT Deep Survey. Instrumentet VIMOS, VIsible imaging Multi-Object Spectrograph, er en kombinasjon av et kraftig kamera og en spektrograf på VLT-teleskopet. Det ble brukt for å finne galaksene i MASSIV-studien, måle deres avstander og bestemme visse andre egenskaper.

[2] SINFONI (Spectrograph for INtegral Field Observations in the Near Infrared), som er påmontert ESOs Very Large Telescope (VLT), var det instrumentet som ble anvendt i MASSIV-kartleggingen. SINFONI er en nær-infrarød (1,1–2,45 µm) såkalt "integral field"-spektrograf med en egen adaptiv optikk-modul for å forbedre bildekvaliteten.

Mer informasjon

Denne studien presenteres i fire kommende forskningsartikler om MASSIV-kartleggingen i journalen Astronomy & Astrophysics.

Forskerteamet består av T. Contini (Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie [IRAP], CNRS & Université de Toulouse, Frankrike), B. Epinat (Laboratoire d'Astrophysique de Marseille, CNRS & Université d'Aix-Marseille, Frankrike [LAM]), D. Vergani (Istituto di Astrofisica Spaziale e Fisica Cosmica-INAF, Bologna, Italia [IASF BO-INAF]), J. Queyrel (IRAP), L. Tasca (LAM), B. Garilli (Istituto di Astrofisica Spaziale e Fisica Cosmica-INAF, Milan, Italia [IASF MI-INAF]), O. Le Fevre (LAM), M. Kissler-Patig (ESO), P. Amram (LAM), J. Moultaka (IRAP), L. Paioro (IASF MI-INAF), L. Tresse (LAM), C. López-Sanjuan (LAM), E. Perez-Montero (Instituto de Astrofísica de Andalucía, Granada, Spania), C. Divoy (IRAP) og V. Perret (LAM).

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: eson-norway@eso.org

Thierry Contini
Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie, CNRS & Université de Toulouse
Toulouse, France
Tlf.: +33 561 332 814
Mob.: +33 662 641 268
E-post: Thierry.Contini@irap.omp.eu

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1212 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1212no
Navn:Galaxies, VIMOS-VLT Deep Survey (VVDS)
Type:Early Universe : Cosmology : Morphology : Deep Field
Facility:Very Large Telescope
Instruments:SINFONI, VIMOS
Science data:2012A&A...546A.118V
2012A&A...539A..93Q
2012A&A...539A..92E
2012A&A...539A..91C

Bilder

Tenåringsgalakser i det fjerne univers
Tenåringsgalakser i det fjerne univers
Tenåringsgalakser i det fjerne univers (umerket)
Tenåringsgalakser i det fjerne univers (umerket)
Tenåringsgalakser i det fjerne univers og gassbevegelsene i dem
Tenåringsgalakser i det fjerne univers og gassbevegelsene i dem
Vidvinkelbilde av himmelen rundt området i MASSIV-prosjektet
Vidvinkelbilde av himmelen rundt området i MASSIV-prosjektet

Videoer

Zoom inn på tenåringsgalakser i det fjerne univers
Zoom inn på tenåringsgalakser i det fjerne univers