eso1231no — Pressemelding

En blå malstrøm i Elven

Fredfull galakse hjemsted for voldsomme begivenheter

1. august 2012

ESOs Very Large Telescope har tatt et nytt bilde av NGC 1187, en imponerende spiralgalakse rundt 60 millioner lysår unna i stjernebildet Elven. To supernovaeksplosjoner har funnet sted i NGC 1187 de siste tretti årene, den seneste i 2007. Bildet er det mest detaljerte som noen gang er tatt av denne galaksen.

Galaksen NGC 1187 [1] sees nesten "rett på" på dette nye VLT-bildet, noe som gir oss et godt overblikk over den storslåtte spiralstrukturen. Man kan se om lag et halvt dusin framtredende spiralarmer, hver med store mengder gass og støv. De små, blålige områdene i spiralarmene er steder hvor unge stjerner fødes ut av enorme skyer av interstellar gass.

Mot midten ser vi galaksens såkalte sentrale utbulning gløde gult. Denne delen består for det meste av gamle stjerner, gass og støv. I NGC 1187s tilfelle er ikke utbulningen helt rund – det finnes også en stavformet struktur i kjerneområdet. Slike staver, som ikke er annet enn svære fortetninger av stjerner og lysende materie, antas å lede gass fra spiralarmene til galaksesenteret, hvilket øker stjernedannelsen der.

Rundt galaksens ytterkant kan vi dessuten se mange svakere og mye fjernere galakser. Enkelte lyser til og med gjennom skiven til NGC 1187. Deres mer rødlige fargetoner står i kontrast til de lyseblå stjernehopene i det mye nærmere objektet.

NGC 1187 framstår stillferdig og uforanderlig, men den har vært hjemsted for to supernovaer siden 1982. En supernova er en voldsom stjerneeksplosjon – endeliktet til enten en massiv stjerne eller en hvit dverg i et dobbeltstjernesystem [2]. Supernovaer er blant universets mest energirike hendelser og så lyssterke at de i et kort tidsrom gjerne lyser sterkere enn en hel galakse, før de i løpet av noen uker eller måneder forsvinner ut av syne. I denne korte perioden kan en supernova sende ut like mye energi som Sola forventes å gjøre i løpet av hele dens 10 milliarder år lange livsløp.

I oktober 1982 oppdaget man den første supernovaen i NGC 1187. Den fikk betegnelsen SN 1982R [3] og ble oppdaget ved ESOs La Silla-observatorium. I 2007 ble en annen supernova, SN 2007Y, oppdaget i samme galakse av amatørastronomen Berto Monard fra Sør-Afrika. Et team av astronomer foretok deretter detaljerte studier av SN 2007Y og observerte den jevnlig i omtrent et år ved hjelp av mange forskjellige teleskoper [4]. Det nye bildet av NGC 1187 som presenteres her, ble laget fra nettopp disse observasjonene. Supernovaen kan sees nær bunnen av bildet, skjønt lysstyrken er langt fra det den var da supernovaen var på sitt sterkeste.

Dataene kommer fra FORS1-instrumentet på ESOs Very Large Telescope ved Paranal-observatoriet i Chile.

Fotnoter

[1] Galaksen ble oppdaget av William Herschel i England i 1784.

[2] Èn type supernovaeksplosjoner inntreffer ved slutten av livsløpet til en massiv stjerne – nærmere bestemt stjerner med mer enn åtte ganger Solas masse – når dens kjernebrensel er oppbrukt. Stjernen klarer da ikke lenger å motstå tyngdekreftene som prøver å presse den sammen, og resultatet er en voldsom kollaps og en påfølgende eksplosjon. En supernova kan alternativt inntreffe i et dobbeltstjernesystem, der en karbon- og oksygenrik hvit dverg suger til seg materie fra en større stjernekompanjong. Hvis tilstrekkelig materie overføres til den hvite dvergen, vil den omsider kollapse og eksplodere som supernova.

[3] Den internasjonale astronomiske union, IAU, er ansvarlig for å navngi nylig oppdagede supernovaer. I betegnelsen inngår årstallet supernovaen ble oppdaget, etterfulgt av en eller to bokstaver: De 26 første supernovaene i et gitt år får en stor bokstav fra A til Z, mens påfølgende supernovaer får to små bokstaver.

[4] Mer informasjon om SN 2007Y finnes i en forskningsartikkel av Stritzinger et al.

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1231 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1231no
Navn:NGC 1187
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS1

Bilder

VLT-bilde av spiralgalaksen NGC 1187
VLT-bilde av spiralgalaksen NGC 1187
VLT-bilde av spiralgalaksen NGC 1187 (med tekst)
VLT-bilde av spiralgalaksen NGC 1187 (med tekst)
Spiralgalaksen NGC 1187 i stjernebildet Elven
Spiralgalaksen NGC 1187 i stjernebildet Elven
Vidvinkelbilde av himmelen rundt spiralgalaksen NGC 1187
Vidvinkelbilde av himmelen rundt spiralgalaksen NGC 1187

Videoer

Zoom inn på spiralgalaksen NGC 1187
Zoom inn på spiralgalaksen NGC 1187
Panorering over VLTs nye bilde av spiralgalaksen NGC 1187
Panorering over VLTs nye bilde av spiralgalaksen NGC 1187