eso1232no — Pressemelding

Bestem hva VLT skal observere & Tvitre deg til VLT!

To store konkurranser i anledning ESOs 50-årsjubileum

8. august 2012

ESO bygger og drifter noen av verdens mest avanserte teleskoper, deriblant Very Large Telescope (VLT) ved Paranal-observatoriet i Chile. Disse enorme maskinene har gjort mange fascinerende oppdagelser om universet. Nå kan du for første gang bestemme hva VLT skal observere. Du kan til og med vinne en fantastisk tur til den storslåtte Atamacaørkenen i Chile og selv være med på observasjonene.

Den første av våre to jubileumskonkurranser har vi kalt Bestem hva VLT skal observere.

Astronomer må vanligvis utarbeide en detaljert plan lenge i forveien der de beskriver hvorfor de ønsker å bruke VLT i sine studier, og bare en liten brøkdel av dem er så heldige å få tildelt observasjonstid. Men for deg vil det være betraktelig enklere.

ESO har på forhånd valgt ut en rekke interessante himmelobjekter som er synlige på Chiles nattehimmel på datoen for ESOs 50-årsjubileum – 5. oktober 2012 – og som dessuten vil få plass i VLTs trange synsfelt [1]. Alt du trenger å gjøre, er å stemme på det objektet du liker best. Objektet som mottar flest stemmer, vil bli observerert med VLT på jubileumsdatoen.

Det trekkes én hovedvinner og ti delvinnere blant de som har stemt (uavhengig om vedkommende har stemt på vinnerobjektet eller ei). Hovedpremien er Apples nyeste iPad, mens premiene til de ti delvinnerne består av bøker, DVD-er og andre godsaker fra ESO.

Men hva med å besøke VLT og selv være med å observere vinnerobjektet?

Høres dette fristende ut, kan du delta i vår andre konkurranse, Tvitre deg til VLT! Vi inviterer deg til å bruke Twitter og tvitre (på et av språkene til ESOs medlemsland) om hvorfor du har lyst å besøke VLT og ESOs Paranal-observatorium (Norge er ikke medlem av ESO, så nordmenn bes skrive sin tweet på engelsk). Et dommerpanel vil plukke ut den heldige vinneren, som får reise og opphold dekket. Vinneren vil få anledning til å besøke VLT under ESOs 50-årsjubileum 5. oktober 2012 og være den som observerer objektet som ble stemt fram i konkurransen Bestem hva VLT skal observere (se over). Som en del av jubileumsfeiringen vil observasjonene også formidles live via internett til seere verden over.

Fristen for begge konkurransene er 31. august 2012 kl 23:59:59 norsk tid. Mer detaljert informasjon og regler for konkurransene finnes på ESOs nettside (jf. linkene over eller nederst i pressemeldingen).

Fotnoter

[1] VLT fungerer som et svært kraftig teleobjektiv, så synsfeltet er meget lite. Det betyr at veldig utstrakte objekter som Oriontåken og Carinatåken vil være altfor store til å kunne fanges på ett enkeltbilde. For å hjelpe deg har ESO, på nettsiden der man avgir stemme, laget lavoppløste sort/hvitt-bilder av objektene vha. eldre data fra prosjektet Digitized Sky Survey. Selvfølgelig vil det endelige VLT-bildet være i farger og se mye flottere ut enn disse små sort/hvitt-bildene.

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Douglas Pierce-Price
Public Information Officer, ESO
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6759
E-post: dpiercep@eso.org

Olivier R. Hainaut
ESO Astronomer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6752
Mob.: +49 151 2262 0554
E-post: ohainaut@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator for the Education and Public Outreach Department, ESO
Garching bei München, Germany
Mob.: +49 176 943 942 20
E-post: osandu@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1232 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1232no
Navn:Contest
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Very Large Telescope

Bilder

To konkurranser i anledning ESOs 50-årsjubileum
To konkurranser i anledning ESOs 50-årsjubileum