eso1240no — Pressemelding

Gallaaften i anledning European Southern Observatorys 50-årsjubileum

12. oktober 2012

Kvelden 11. oktober 2012 var det gallaaften i Keisersalen i Den kongelige residens i München i Tyskland for å feire 50-årsjubileet til European Southern Observatory (ESO). For å markere anledningen ble en prototype på et speilsegment til European Extremely Large Telescope signert av ledende representanter for organisasjonen, ESOs femten medlemsland og vertsnasjonen Chile, deriblant syv ministre og to ambassadører.

ESOs administrerende direktør, Prof. Tim de Zeeuw, og presidenten i ESO-rådet, Prof. Xavier Barcons, tok imot distingverte representanter fra ESOs medlemsland og vertsnasjonen Chile, i tillegg til ESO-rådet, representanter fra ESO-komiteene, tidligere direktører for ESO, anerkjente astronomer og andre sentrale personligheter fra ESOs tidlige og senere historie.

ESO-konvensjonen ble underskrevet i oktober 1962, og gallaen [1] feiret de mange bedriftene og triumfene som organisasjonen har stått for siden grunnleggelsen femti år tilbake. Gjennom disse årene har ESO utviklet seg til verdens desidert mest produktive bakkebaserte astronomiske observatorium. Gallaaftenen var en god anledning til å hylle bidragene fra mange av de sentrale personer og organisasjoner som har vært avgjørende for ESOs suksess.

Prof. Barcons trakk fram samarbeid under sin åpningstale: "Ved å arbeide i fellesskap kan ESOs medlemsland være med å utvikle og bygge store, toppmoderne astronomiske anlegg som de aldri kunne bygget alene. ESO er et strålende eksempel på vitenskapelig samarbeid på tvers av landegrensene."

Gjestene ble også ønsket velkommen av Prof. Dr. Annette Schavan, Tysklands utdannings- og forskningsminister: "ESOs forskningsarbeid er i verdenstoppen, og vi ønsker naturligvis å ha en ledende posisjon også i framtiden. Derfor er det viktig å gjennomføre byggingen av det største optiske teleskop verden har sett – European Extremely Large Telescope. E-ELT kan komme til å gi oss svar på noen av de viktigste åpne spørsmålene innen astrofysikk."

"ESO er et fremragende og høyt verdsatt landemerke i Bayerns fruktbare forskningslandskap," tilføyde Dr. Wolfgang Heubisch, Bayerns minister for vitenskap, forskning og kunst. "ESO bidrar til Bayerns omdømme som en viktig region for vitenskap, og tiltrekker seg et stort antall toppforskere fra hele verden."

Blant de framstående forskerne på gallaen var Prof. Brian Schmidt, en av vinnerne av nobelprisen i fysikk i 2011. "Ikke bare synes jeg framtiden for astronomi ved ESO ser lys ut, jeg mener også at framtiden for astronom er ESO," uttalte han.

Prof. Tim de Zeeuw snakket om ESOs utvikling og organisasjonens tre nåværende anlegg – på La Silla, Paranal og Chajnantor – samt Armazones, som er valgt som tilholdssted for det framtidige European Extremely Large Telescope. Observatoriene er legemliggjørelsen av organisasjonens drømmer og mål om å utvikle og drifte verdensledende observasjonsanlegg og å fremme samarbeid innen astronomien.

"ESOs suksess kan vi takke våre motiverte og høyt kvalifiserte medarbeidere for, kombinert med innsatsen fra de mange industrielle, vitenskapelige og tekniske institusjoner i våre medlemsland," erklærte Prof. Tim de Zeeuw.

Prof. Tim de Zeeuw kastet også et blikk inn i framtiden for både ESO og astronomien generelt, og understreket betydningen av vitenskapelig forskning for samfunnet. "Hvis vårt samfunn ikke forblir interessert i vitenskap, er det fortapt. Det må alltid være plass for nye, kreative ideer og grunnforskning," bemerket han.

Gjestene fikk også se utdrag fra dokumentarfilmen Europe to the Stars – ESO's first 50 years of Exploring the Southern Sky, som forteller historien om hvordan ESO bygger og drifter verdens kraftigste bakkebaserte teleskoper.

Kvelden ble rundet av ved at lederne av landenes delegasjoner, samt Prof. de Zeeuw og Prof. Barcons, signerte en prototype på et speilsegment til European Extremely Large Telescope. E-ELTs hovedspeil på drøyt 39 meter vil bestå av 798 slike sekskantede delspeil, hvert av dem 1,4 meter stort og bare 50 mm tykt. E-ELT kommer å bli verdens desidert største optiske og nær-infrarøde teleskop. Signaturene på prototypespeilet skal inngraveres i glasset, som et varig minne om feiringen av ESOs første 50 år.

"De astronomiske observatoriene i Chile nyter godt av den klareste nattehimmel på jord, noe som gjør dem til praktfulle inngangsporter for utforsking av den sørlige stjernehimmelen. Chiles sterke vitenskapelige og tekniske miljø spiller en avgjørende rolle for utviklingen innen astronomisk forskning," kommenterte den chilenske utenriksminister Alfredo Moreno avslutningsvis. "Vi er svært stolte over å være ESOs vertsnasjon og for å kunne se tilbake på 50 års nært samarbeid for å fremme menneskehetens forståelse av universet."

Fotnoter

[1] Gallaen er bare en av mange aktiviteter i anledning ESOs store jubileum. Mer informasjon finnes her.

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Douglas Pierce-Price
Public Information Officer, ESO
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6759
E-post: dpiercep@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1240 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1240no
Navn:ESO 50th anniversary, ESO Director General
Type:Unspecified : People : Other/General
Facility:Other

Bilder

Gallaaften i anledning European Southern Observatorys 50-årsjubileum
Gallaaften i anledning European Southern Observatorys 50-årsjubileum
Brian Schmidt på ESOs jubileumsgalla
Brian Schmidt på ESOs jubileumsgalla
Tim de Zeeuw på ESOs jubileumsgalla
Tim de Zeeuw på ESOs jubileumsgalla
Signering av prototypen på et speilsegment til E-ELT, i anledning ESOs 50-årsjubileum
Signering av prototypen på et speilsegment til E-ELT, i anledning ESOs 50-årsjubileum
Gallaaften i Den kongelige residens i München i anledning ESOs 50-årsjubileum
Gallaaften i Den kongelige residens i München i anledning ESOs 50-årsjubileum
Den kongelige residens i München
Den kongelige residens i München

Videoer

Gallaen i anledning ESOs 50-årsjubileum
Gallaen i anledning ESOs 50-årsjubileum