eso1309no — Pressemelding

VISTA tørker støv av en kosmisk hummer

Nytt infrarødt bilde av NGC 6357

20. februar 2013

ESOs VISTA-teleskop har avbildet et vakkert himmellandskap av glødende gasskyer, tentakler av mørkt støv og varme, unge stjerner. De infrarøde observasjonene viser stjernefødestuen NGC 6357 i et helt nytt lys. Bildet er tatt i forbindelse med et omfattende observasjonsprosjekt, som for tiden gjennomsøker Melkeveien for å kartlegge vår galakses struktur og opprinnelse.

NGC 6357 – noen ganger kalt Hummertåken [1] fordi dens utseende i synlig lys kan minne om en hummer – ligger rundt 8000 lysår unna i stjernebildet Skorpionen. Objektet består av enorme skyer av gass og lange tråder av mørkt støv. I disse skyene fødes blant annet massive, varme stjerner, som lyser sterkt med blåhvit farge på bilder tatt i synlig lys.

Dette bildet anvender infrarøde data fra ESOs kartleggingsteleskop VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) ved Paranal-observatoriet i Chile. Det utgjør bare et lite utsnitt av en stor kartlegging av vår galakses sentrale deler (eso1242). Prosjektet har fått navnet VISTA Variables in the Vía Láctea, forkortet VVV. Fordi infrarød stråling trenger gjennom mye av støvet som omgir regionen [2], framstår NGC 6357 bokstavelig talt i et annet lys her enn på bilder tatt på synlige bølgelengder, slik som dette bildet fra det danske 1,5-metersteleskopet ved La Silla-observatoriet.

En av de mest lyssterke unge stjernene i NGC 6357, kjent som Pismis 24-1, gikk for å være den mest massive stjernen man visste om. Det var helt til astronomene oppdaget at den faktisk består av minst tre lyssterke kjempestjerner, hver og en med en masse i underkant av 100 ganger Solas. De er likevel for tungvektere å regne, og hører til blant Melkeveiens mest massive stjerner. Pismis 24-1 er det mest lyssterke objektet i stjernehopen Pismis 24. Stjernene i denne hopen antas å ha blitt dannet på samme tid fra en av NGC 6357s mange gass- og støvskyer.

VISTA er verdens største og kraftigste kartleggingsteleskop. Det er spesialkonstruert for å kartlegge store himmelarealer i infrarødt lys. VVV-prosjektet gjennomsøker Melkeveiens sentrale utbulning og deler av galakseskiven for å samle et gigantisk datasett som skal hjelpe astronomene å lære mer om vår galakses opprinnelse, tidlige liv og struktur.

Deler av NGC 6357 har tidligere også blitt observert med NASA/ESAs Hubble-teleskop (heic0619a) og ESOs Very Large Telescope (eso1226a). Begge har tatt bilder i synlig lys av ulike deler av denne regionen, og når en sammenligner disse med VISTAs infrarøde observasjoner, avdekkes flere slående ulikheter. I infrarødt lys er for eksempel de store rødlysende gassområdene mye mindre framtredende, samtidig som bleke, lillalysende tentakler av gass kommer til syne flere steder.

Fotnoter

[1] Kallenavnet Hummertåken brukes også om det spektakulære stjernedannelsesområdet Messier 17 (eso0925), selv om Messier 17 som regel blir kalt Omegatåken.

[2] Infrarøde observasjoner kan avdekke strukturer som ikke kan sees på bilder tatt i synlig lys, for eksempel fordi et objekt er for kaldt, innhyllet i tette støvskyer eller svært langt borte. I siste tilfelle har lyset fra objektet blitt forskjøvet mot den røde delen av spekteret (lengre bølgelengder) på grunn av universets utvidelse.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1309 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1309no
Navn:NGC 6357
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Bilder

Hummertåken avbildet med ESOs VISTA-teleskop
Hummertåken avbildet med ESOs VISTA-teleskop
Stjernefødestuen NGC 6357 i stjernebildet Skorpionen
Stjernefødestuen NGC 6357 i stjernebildet Skorpionen
Vidvinkelbilde av området rundt NGC 6357
Vidvinkelbilde av området rundt NGC 6357
Sammenligning mellom VISTAs bilde av NGC 6357 og et bilde tatt i synlig lys
Sammenligning mellom VISTAs bilde av NGC 6357 og et bilde tatt i synlig lys

Videoer

Zoom inn på VISTAs infrarøde bilde av NGC 6357
Zoom inn på VISTAs infrarøde bilde av NGC 6357
Sammenligning: VISTAs infrarøde bilde av NGC 6357 versus VLTs bilde i synlig lys
Sammenligning: VISTAs infrarøde bilde av NGC 6357 versus VLTs bilde i synlig lys