eso1314no — Pressemelding

Danmarks kronprinspar besøker ESOs Paranal-observatorium

15. mars 2013

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Fredrik av Danmark og hans kone, Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mary, besøkte 14. mars 2013 ESOs Paranal-observatorium i forbindelse med et offisielt besøk i Chile. De ble vist rundt på ESOs verdensledende forskningsanlegg på Paranal av ESOs administrerende direktør, Tim de Zeeuw.

Det danske kronprinsparet besøkte ESOs Paranal-observatorium under sitt offisielle besøk i Chile. Observatoriet holder til 130 kilometer sør for byen Antofagasta, i hjertet av Chiles Atacamaørken, som for øvrig er det tørreste sted på kloden. Paranal ligger 2635 moh. og er hjemsted for Very Large Telescope (VLT), verdens mest avanserte optiske instrument for astronomiske observasjoner.

Kronprins Fredrik og Kronprinsesse Mary ble ønsket velkommen av ESOs administrerende direktør, Tim de Zeeuw, som fortalte dem om organisasjonens forskningsarbeid. De Kongelige Høyheter, sammen med den danske utenriksminister, Villy Søvndal, og den danske ambassadør til Chile, Lars Steen Nielsen, ble så vist rundt på området. Først ut var den prisbelønte Residenciaen der de ansatte bor og sover. Deretter gikk turen til selve teleskopene på toppen av fjellet Cerro Paranal. Fra plattformen utenfor teleskopene nøt de den vakre solnedgangen, noe som er en egen tradisjon blant astronomene før de starter nattskiftet. 

"Det er en stor glede å kunne besøke et slikt unikt og ledende forskningsanlegg. Arbeidet som gjøres her, er virkelig enestående. Som danske borgere er vi stolte av å være del av det," uttalte H.K.H. Kronprins Fredrik.

"Vi er svært beæret over å kunne motta kronprinsparet her på Paranal og få introdusere dem til vårt arbeid," sa ESOs administrerende direktør. "Danmark har vært medlem av ESO lenge og er høyt verdsatt. Jeg vil på vegne av ESO benytte anledningen til å takke Kronprinsen og Kronprinsessen for Danmarks trofaste støtte. Jeg er spesielt glad for at besøket sammenfaller med at Danmark nå tar viktige steg for å bli med i prosjektet European Extremely Large Telescope."

Kronprinsparet overnattet på Paranal, og etter middag gikk de ut for å se på stjernehimmelen gjennom et stort, 50-centimeters amatørteleskop, som ESO-ingeniøren Stephane Guisard hadde satt opp. Danskene Claus Madsen, ESOs seniorrådgiver for internasjonale relasjoner, og Lars Lindberg Christensen, leder av ESOs utdannings- og formidlingsavdeling, overrakte paret signerte eksemplarer av de to bøkene de skrev i anledning ESOs nylige 50-årsjubileum.

Danmark ble medlem i 1967 og var det første landet som sluttet seg til de opprinnelige fem landene (Belgia, Frankrike, Nederland, Sverige og Tyskland) som grunnla ESO. Siden da har Danmark bidratt til en rekke oppdagelser med ESOs mange teleskoper (jf. Danish involvement in ESO).

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 39 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49-89-3200-6761
Mob.: +49-173-3872-621
E-post: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tlf.: +56 2 463 3143
E-post: mtarengh@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1314 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1314no
Navn:Paranal, Site visit, Very Large Telescope
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Bilder

Danmarks kronprinspar beundrer stjernehimmelen over ESOs Paranal-observatorium
Danmarks kronprinspar beundrer stjernehimmelen over ESOs Paranal-observatorium
Danmarks kronprinspar under sitt besøk ved ESOs Paranal-observatorium
Danmarks kronprinspar under sitt besøk ved ESOs Paranal-observatorium
Danmarks kronprinspar på plattformen utenfor ESOs Very Large Telescope
Danmarks kronprinspar på plattformen utenfor ESOs Very Large Telescope
Danmarks kronprinspar inni en av domene på ESOs Very Large Telescope
Danmarks kronprinspar inni en av domene på ESOs Very Large Telescope
Danmarks kronprinspar under sitt besøk ved ESOs Paranal-observatorium
Danmarks kronprinspar under sitt besøk ved ESOs Paranal-observatorium

Videoer

Danmarks kronprinspar under sitt besøk ved ESOs Paranal-observatorium
Danmarks kronprinspar under sitt besøk ved ESOs Paranal-observatorium