Nyheter fra hele universet til barn i hele verden

Gullhår og de tre planetene

25. juni 2013

«Gullhår og de tre bjørnene» er en fortelling om en kresen, liten jente. Gullhår liker ikke at grøten er for søt, slik som den lille bjørnen, eller for salt, som den store bjørnen. Hun liker ikke at sengen er for myk eller for hard. Hun liker at ting er midt i mellom, slik som bjørnemammaen: akkurat passe.

Dette er grunnen til at området rundt en stjerne hvor temperaturen er «akkurat passe» slik at vann kan eksistere, kalles «gullhårsonen». Denne sonen er ikke for kald slik at vannet fryser, eller for varm slik at vannet koker bort. Den har akkurat riktig betingelser for at liv kan eksistere også! Ta en titt på bilde 2: den blå stripen viser hvor gullhårsonen ligger i vårt solsystem. For varmere stjerner ligger den beboelige sonen lenger unna, og for kalde stjerner ligger den nærmere.

Nå har astronomer oppdaget et rekordbrytende planetsystem i nabolaget til solen vår. En nærliggende stjerne som kalles Gliese 667C har minst seks planeter i bane rundt seg. Av disse seks, er det hele tre stykker som ligger godt plassert i gullhårsonen. Aldri før har det vært så mange planeter hvor flytende vann kan eksistere rundt samme stjerne. Hvis vi kan finne mange gullhår-planeter rundt hver stjerne, er muligheten for andre planeter hvor det finnes liv i vår egen galakse mye større enn vi trodde! Det samme gjelder muligheten for utenomjordisk liv!

Kult å vite: Tallet tre er virkelig et magisk nummer for Gliese 667C. Ikke bare har den tre gullhår-planeter i bane rundt seg, men den er også del av et trestjernesystem! Hvis det finnes liv på en av planetene, vil de to andre stjernene vises på himmelen på samme måte som fullmånen vises på vår – du kan se det illustrert i dette bildet!

Dette er en versjon av ESOs pressemelding eso1328 tilrettelagt for barn.