Nyheter fra hele universet til barn i hele verden

Planeten som mistet et hav

5. mars 2015

For milliarder av år siden så overflaten på Mars svært annerledes ut enn det den gjør i dag. Der hvor det nå bare er tørr ørken, fantes det en gang et enormt hav som dekket omtrent 20 % av planetens overflate. Det betyr at havet dekket mer av overflaten til Mars enn Det atlantiske hav gjør på Jorden!

Vannet fra dette gigantiske havet ville vært nok til å dekket hele overflaten på Mars med 100 meters dypt vann!

Denne informasjonen kommer fra en ny studie av Mars sin atmosfære. Forskere tittet på mengden av to ulike typer vann der.

Den ene typen er vanlig vann, den typen vann som vi drikker og bader i. Den andre typen inneholder en spesiell type hydrogen kalt deuterium. Dette hydrogen danner en ny type vann som er litt tyngre enn vanlig vann.

Dette er viktig fordi det betyr at Solens stråler får vanlig, «lett» vann til å fordampe og sveve ut i verdensrommet mye lettere enn den andre, tyngre typen vann.

Så ved å se på hvor mye av det tunge vannet som er i Mars sin atmosfære sammenlignet med den lette typen, kan vi si hvor mye normalt vann planeten har mistet ut i verdensrommet.

Dette nye resultatet forteller oss at Mars sannsynligvis var en våt verden lenger enn vi trodde. Dette betyr at Mars var egnet for liv mye lenger enn vi trodde!

Kult å vite

Det er mulig at Mars en gang hadde enda mer vann skjult under overflaten sin. Og noe av det kan fortsatt være der den dag i dag!

Dette er en versjon av ESOs pressemelding eso1509 tilrettelagt for barn.