eso1541nb — Pressemelding

Italias statsminister besøker Paranal-observatoriet

26. oktober 2015

24. oktober besøkte Italias statsminister Matteo Renzi ESOs Paranal-observatorium i Atacamaørkenen i det nordlige Chile. Han ble vist rundt på ESOs verdensledende observasjonsanlegg av Tim de Zeeuw, ESOs administrerende direktør, og Roberto Tamai, programsjef for European Extremely Large Telescope (E-ELT).

Den italienske statsministeren var i følge med Mario Giro, understatssekretær i det italienske utenriksdepartementet, Marco Ricci, Italias ambassadør til Chile, og andre tjenestemenn fra den italienske regjering samt Francesco Starace, administrerende direktør i det italienske multinasjonale energiselskapet ENEL. Til stede var også Gloria Navarrete, protokollsjef i Chiles utenriksdepartement, og Fernando Ayala, Chiles ambassadør til Italia.

Ved ankomst ble statsminister Renzi og hans delegasjon ønsket velkommen av ESOs administrerende direktør Tim de Zeeuw og E-ELTs programsjef Roberto Tamai, som deretter tok følget med på en omvisning på observatoriet.

«Jeg er henrykt over å kunne ønske statsminister Renzi velkommen til Paranal-observatoriet,» uttalte Tim de Zeeuw. «Italia har vært medlem av ESO i 33 år, og i denne tiden har italiensk industri vært en svært viktig bidragsyter overfor organisasjonen. VLT-bygningene vi står ved siden av, ble bygget i Italia. Italias meget aktive astronomimiljø vet også å utnytte ESOs observasjonsanlegg i sin verdensledende forskning.»

De fornemme gjestene var til stede da kuplene til de fire VLT-teleskopene ble åpnet og klargjort for nattens observasjoner. De fikk også sett kartleggingsteleskopet VST, som ble designet og konstruert i Italia. Etterpå var det tid for middag i Residenciaen, Paranal-observatoriets prisvinnende hotell- og kontorbygning.

Italienske ingeniører og astronomer er for tiden tungt involvert i både design- og byggefasen av European Extremely Large Telescope (E-ELT), som vil bli verdens største optiske/infrarøde teleskop når det står ferdig neste tiår. Programsjefen for E-ELT, Roberto Tamai, er for øvrig italiener. Statsminister Renzi og følget ble også tatt med til Cerro Armazones, stedet hvor E-ELT er i ferd med å bygges. Fjelltoppen ligger bare 20 kilometer unna Paranal.

Statsministerens besøk til Paranal ble opprinnelig annonsert i juni 2015 på Expo Milano, en verdensutstilling der over 140 land og flere titalls organisasjoner deltok. På utstillingen bidro ESO med støtte til astronomiske aktiviteter og viste fram sine Ultra HD-videoer med spektakulære bilder av den chilenske nattehimmelen.

ESOs Paranal-observatorium holder til i hjertet av Atacamaørkenen, nærmere bestemt 2635 moh. og 130 km sør for byen Antofagasta. Paranal er et av de beste stedene på jord for observasjoner av nattehimmelen. Observatoriet består av VLTs fire hovedteleskoper med speil på 8,2 meter i diameter, fire flyttbare hjelpeteleskoper med 1,8-meters speil, samt kartleggingsteleskopene VISTA og VST. VLT er verdens mest avanserte optiske instrument til astronomisk bruk, mens Paranal samlet sett er verdens mest produktive astronomiske observatorium.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskoper. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er en viktig partner i ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som skuler opp på himmelen.

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1541 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1541nb
Navn:ESO Director General, Paranal, Site visit
Type:Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Bilder

Italias statsminister besøker ESOs Paranal-observatorium
Italias statsminister besøker ESOs Paranal-observatorium
Italias statsminister besøker ESOs Paranal-observatorium
Italias statsminister besøker ESOs Paranal-observatorium
Italias statsminister besøker ESOs Paranal-observatorium
Italias statsminister besøker ESOs Paranal-observatorium