eso1713nb — Pressemelding

Overlevering av ALMA Residencia

Ny innkvartering for ansatte og besøkende ved ALMA-fasilitetene i Chile

25. april 2017

Det nye ALMA Residencia ved ALMA Operations Support Facility er nettopp blitt overlevert til Joint ALMA Observatory. ALMA-styret og direktørene ved ESO, NAOJ og NRAO var til stede. Arkitektene som har tegnet bygningen var også der. ALMA Residencia er den siste store delen som skal leveres til ALMA-prosjektet av ESO.

Overleveringen av ALMA Residencia er en viktig del av utviklingen av Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Den nye bygningen vil tilby et sted å overnatte for ALMA-ansatte og besøkende ved ALMA Operations Support Facility (OSF), nær San Pedro de Atacama i Nord-Chile, bare 28 kilometer unna selve teleskopet. Residenca er det siste store bidraget fra ESO til ALMA-prosjektet.

Designet til bygningen er utviklet av de finske arkitektene Kouvo & Partanen, og ble tilpasset det chilenske markedet av Rigotti & Simunovic Arquitectos, et chilensk arkitektbyrå. Byggekontrakten til ALMA Residencia ble tildelt konsortiet AXIS LyD Construcciones Ltda som består av Constructora LyD S.A. og Axis Desarrollos Constructivos S.A. Begge er chilenske selskaper som allerede har bred erfaring med å bygge boligbygg i det utfordrende miljøet i Nord-Chile. Byggingen begynte offisielt 23. februar 2015.

Bygningene er utformet slik at den utvendige formen og fargen vil blande seg med topografien, miljøet og landskapet på ALMA-området. Residencia er blitt designet for å gi et hyggelig miljø for ansatte og besøkende som kommer fra land over hele verden, gitt det utfordrende ørkenmiljøet, den avsidesliggende plasseringen og skiftarbeid (både dag og natt) for ALMA-ansatte.

Residencia består av to hovedsoner: fellesarealer og sovesaler. Designet benytter seg av et modulært konsept, slik at flere overnattingssteder kan legges til om nødvendig. Inntil videre er det 120 rom som fordeler seg utover seks bygninger. Fellesområdene har imponerende fritidsfasiliteter som blant annet rommer bibliotek, kafeteria, lounge, spa med treningsstudio, svømmebasseng, badstue og grillplass. Det er også kjøkken med en omfattende spisestue som har plass til halvparten av beboerne i én bordsetning.

Området til OSF hvor Residencia er plassert, ligger 2000 meter lavere enn teleskopet som befinner seg på Chajnantor-platået. ALMA består av 66 høyfrekvente radioantenner med 7 og 12 meter diameter, som gjør observasjoner i millimeter- og submillimeters bølgelengder. Observatoriet satte i gang med vitenskapelige observasjoner i slutten av september 2011. Ved ALMA studeres byggeblokkene til stjerner, planetariske systemer, galakser og selve livet, som betyr at astronomer tar opp noen av de dypeste spørsmålene om vår kosmiske opprinnelse.

Mer informasjon

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) er et internasjonalt samarbeid mellom ESO, det amerikanske National Science Foundation (NSF), National Institutes of Natural Sciences (NINS) i Japan samt vertsnasjonen Chile. ALMA finansieres av ESO på vegne av organisasjonens medlemsland, av NSF i samarbeid med National Research Council (NRC) i Canada og National Science Council (NSC) i Taiwan, og av NINS i samarbeid med Academia Sinica (AS) i Taiwan og Korea Astronomy and Space Science Institute (KASI).

Byggingen og driften av ALMA ledes av ESO på vegne av organisasjonens medlemsland, av National Radio Astronomy Observatory (NRAO), som styres av Associated Universities Inc. (AUI), på vegne av Nord-Amerika, og av National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) på vegne av Øst-Asia. Joint ALMA Observatory (JAO) står for den overordnede ledelse og administrasjon av byggefasen, oppstart og drift av ALMA.

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskoper. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er en viktig partner i ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm
Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1713 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1713nb
Navn:ALMA Residencia
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Facility
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array

Bilder

ALMA Residencia
ALMA Residencia
Overrekkelse av ALMA Residencia
Overrekkelse av ALMA Residencia
Overrekkelse av ALMA Residencia
Overrekkelse av ALMA Residencia

Videoer

ESOcast 103 Light: Avduking av ny ALMA-innkvartering (4K UHD)
ESOcast 103 Light: Avduking av ny ALMA-innkvartering (4K UHD)
Hurtigfilm av byggingen av ALMA Residencia
Hurtigfilm av byggingen av ALMA Residencia
Hurtigfilm av byggingen av ALMA Residencia
Hurtigfilm av byggingen av ALMA Residencia