eso1714nb — Pressemelding

VISTA ser gjennom sløret til Den lille magellanske sky

3. mai 2017

Galaksen kalt Den lille magellanske sky er et merkbart syn på den sørlige nattehimmelen, selv med det blotte øyet. Men teleskoper som ser i synlig lys kan ikke få et ordentlig klart bilde av hva som skjuler seg inni galaksen på grunn av interstellart støv som blokkerer sikten. VISTA ser i infrarødt og har gjort det mulig for astronomer å se de utallige stjernene som befinner seg inni denne galaksen mye tydeligere enn noen gang før. Resultatet er dette rekordstore bildet fylt med millioner av stjerner som er det største infrarøde bildet som er tatt av Den lille magellanske sky.

Den lille magellanske sky er en dverggalakse som kan sies å være den mindre tvillingen til Den store magellanske sky. Dette er to av galaksene som ligger nærmest oss. Den lille magellanske sky befinner seg bare 200 000 lysår unna, som er en tolvtedel av avstanden til den mer kjente Andromedagalaksen. De to «skyene» har ganske spesielle former som skyldes samspillet dem i mellom og med Melkeveigalaksen.

Deres relative nærhet til jorden gjør de magellanske skyene til ideelle kandidater for å studere hvordan stjerner dannes og utvikler seg. Selv om fordelingen og dannelsen av stjerner i disse dverggalaksene er kjent for å være komplisert, er interstellart støv en av de største hindringene for å gjøre gode observasjoner av stjernedannelse i galaksene. Enorme skyer av små støvkorn sprer og absorberer strålingen som sendes ut fra stjernene – spesielt synlig lys – som begrenser hva vi kan se her på jorda. Dette fenomenet er kjent som ekstinksjon.

Den lille magellanske sky er full av støv. Heldigvis blir ikke all elektromagnetisk stråling påvirket av støv. Infrarød stråling passerer gjennom interstellart støv mye lettere enn synlig lys. Så ved å se på det infrarøde lyset fra en galakse, kan vi lære om de nye stjernene som dannes bak skyene av støv og gass.

VISTA (the Visible and Infrared Survey Telescope) ble designet for å observere infrarød stråling. VISTAs undersøkelse av de magellanske skyene er fokusert på å kartlegge stjernedannelsen i de to galaksene, samt kartlegge galaksenes tredimensjonale strukturer. Millioner av stjerner er blitt avbildet i infrarødt takket være VISTA som lar oss studere lyset fra galaksene uten å bli forhindret av ekstinksjon.

Hele bildet er fylt med stjerner som tilhører Den lille magellanske sky. Bildet inkluderer også tusenvis av bakgrunnsgalakser og flere lyse kulehoper, inkludert 47 Tucanae til høyre i bildet, som ligger mye nærmere jorden enn Den lille magellanske sky. Det zoombare bildet vil vise deg Den lille magellanske sky som du aldri har sett den før!

Et vell av ny informasjon er hentet ut fra dette 1,6 gigapiksler store bildet (43 223 x 38 236 piksler) av et internasjonalt team ledet av Stefano Rubele fra Padova Universitet. De har brukt banebrytende stjernemodeller som har ledet til noen overraskende resultater.

VISTA har avslørt at de fleste stjernene i Den store magellanske sky er dannet i mye nyere tid enn stjernene i større nærliggende galakser. Dette ferske resultatet er bare en smakebit på de nye funnene som fortsatt skal komme, etter hvert som VISTA fortsetter å fylle inn tomrom i våre kart over de magellanske skyene.

Mer informasjon

Denne studien ble presentert i artikkelen «The VMC survey – XIV. First results on the look-back time star formation rate tomography of the Small Magellanic Cloud», publisert  i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskoper. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er en viktig partner i ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm
Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Maria-Rosa Cioni
Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam (AIP)
Potsdam, Germany
Tlf.: +49 331 7499 651
E-post: mcioni@aip.de

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1714 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1714nb
Navn:Small Magellanic Cloud
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Irregular
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM
Science data:2015MNRAS.449..639R

Bilder

VISTAs bilde av Den lille magellanske sky
VISTAs bilde av Den lille magellanske sky
Høydepunkter fra VISTAs bilde av Den lille magellanske sky
Høydepunkter fra VISTAs bilde av Den lille magellanske sky
Posisjonen til Den lille magellanske sky i stjernebildet Tukanen
Posisjonen til Den lille magellanske sky i stjernebildet Tukanen

Videoer

ESOcast 105 Light: Stjerneklart i Den lille magellanske sky (4K UHD)
ESOcast 105 Light: Stjerneklart i Den lille magellanske sky (4K UHD)
En nærmere titt på VISTAs bilde av Den lille magellanske sky
En nærmere titt på VISTAs bilde av Den lille magellanske sky
Sammenligning av Den lille magellanske sky i synlig og infrarødt lys
Sammenligning av Den lille magellanske sky i synlig og infrarødt lys