eso1813nb — Pressemelding
En ny supernova over München
Innvielse av ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre
27. april 2018
Den 26. april 2018 ble ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre innviet, og dørene vil åpnes for offentligheten 28. april 2018. Senteret, som ligger ved siden av ESOs hovedkontor i Garching i Tyskland, gir besøkende en innføring i astronomi generelt, kombinert med ESO-spesifikke vitenskapelige resultater, prosjekter og teknologiske gjennombrudd. Alle aktiviteter i ESO Supernova vil være gratis ut 2018. Show og andre arrangementer kan bestilles online.
ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre er et samarbeid mellom European Southern Observatory (ESO) og Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS). Bygningen er en donasjon fra Klaus Tschira Stiftung (KTS), en stiftelse som fremmer naturvitenskap, matematikk og datavitenskap. ESO vil drive anlegget [1].
Den slående bygningen ble tegnet av arkitektene Bernhardt + Partner. Bygningen ligner et tett dobbeltstjernesystem hvor en av stjernene overfører masse til sin følgestjerne. Denne prosessen fører til at den tyngre stjernen eksploderer som en supernova, som kort lyser like sterkt som alle stjernene i en galakse kombinert. Senteret – gitt det passende navnet ESO Supernova – skinner også sterkt for å generere entusiasme og lidenskap for astronomi hos folk i alle aldre.
I hjertet av ESO Supernova er et digitalt planetarium som gir en fordypende opplevelse av verdensrommet gjennom å bruke det nyeste innen visualiseringsteknikker. Planetariet viser mange forskjellige forestillinger og andre kulturelle arrangementer. Besøkende kan mellom april og juni 2018 velge mellom åtte planetariumshow, som spenner fra den prisbelønte animasjonsfilmen The Secrets of Gravity om Albert Einsteins funn, til dokumentareventyret Hidden Universe.
For skoleklasser tilbyr ESO Supernova også to spesialdesignede planetariumshow – A Tour of the Solar System og The Skies Above Us – og seks workshops som er skreddersydd for læreplanen. Programmet for besøksgrupper er rettet mot barn i barnehage, grunnskole og alle videregående skoler. For lærere tilbyr ESO Supernova spesiell opplæring.
ESO Supernova har også en interaktiv astronomisk utstilling der besøkende kan utforske og undersøke ekte astronomiske gjenstander. Besøkende kan også gjennomføre eksperimenter for å få en idé om hva det betyr å være en astronom og å jobbe i naturvitenskap og å oppdage universets mysterier. Den første permanente utstillingen er The Living Universe, som handler om liv i universet.
Høydepunkter inkluderer: et 40 meter stort bilde av nattehimmelen (uten tvil det største av sitt slag i verden), en meteoritt og et speilsegment fra det fremtidige Extremely Large Telescope som besøkende kan ta på, en praktisk stasjon der besøkende kan bygge sitt eget teleskop, og atletiske besøkende kan til og med ta en tur på en sykkel som reiser med lysets hastighet! Utstillingen kan oppleves uavhengig eller som en del av en guidet tur.
Seminarrommene i toppetasjen har plass til foredrag, workshops og konferanser, mens The Void i første etasje er et sentralt område med et unikt og vakkert stjernetak.
ESO Supernova vil være åpent hver uke mellom 9:00 og 17:00 fra onsdager til fredager, og mellom 12:00 og 17:00 på lørdager og søndager. Gratis billetter kan bestilles online og skrives ut etter ankomst til senteret.
Alt innhold leveres på engelsk og tysk og er helt gratis i 2018. Mer informasjon, inkludert programmet og detaljer om å planlegge et besøk, er tilgjengelig på nettsiden til ESO Supernova.
Besøkende kan registrere seg for å motta nyhetsbrev og følge @ESOSupernovaDE på tysk på Facebook og/eller Twitter, eller @ESOSupernova på engelsk på Facebook og/eller Twitter. Medierepresentanter kan også melde seg på for å motta nyheter her, mens lærere har mulighet til å motta et dedikert nyhetsbrev for utdannelse.
Donasjoner til og partnerskap med ESO Supernova er velkomne. Rommene er også tilgjengelig for utleie.
Fotnoter
[1] Etter å ha utviklet ideen om en spennende og nyskapende ny bygning for astronomiutdanning og vitenskapsformidling, begynte den nå avdøde Klaus Tschira, den gang administrerende direktør for Klaus Tschira Stiftung (KTS) og Heidelberg Institutt for teoretisk studier (HITS), å diskutere alternativer med ESO om å være vert for anlegget. I desember 2013 godkjente ESO offisielt donasjonen av anlegget.
Mer informasjon
ESO Supernova mottar stolt støtte fra: LOR Foundation, Evans & Sutherland og Sky-Skan.
KTS
Klaus Tschira Stiftung (KTS) ble opprettet i 1995 av fysikeren og SAP-grunnleggeren Klaus Tschira (1940–2015). KTS er en av Europas største privatfinansierte, ikke-kommersielle stiftelser. Stiftelsen fremmer forskning innen naturvitenskap, matematikk og datavitenskap, og forsøker å øke forståelsen for disse feltene. Stiftelsens forpliktelse begynner i barnehagen og fortsetter i skoler, universiteter og forskningsfasiliteter. Stiftelsen arbeider for nye metoder for vitenskapelig kunnskapsoverføring, og støtter både utvikling og formidling av forskningsresultater. ESO Supernova er en donasjon fra KTS, og ESO vil drive anlegget.
HITS
Heidelbergs institutt for teoretiske studier (HITS gGmbH) ble opprettet i 2010 av fysikeren og SAP-grunnleggeren Klaus Tschira (1940–2015) og Klaus Tschira-stiftelsen som et privat, ikke-kommersielt forskningsinstitutt. HITS utfører grunnforskning innen naturvitenskap, matematikk og datavitenskap, med fokus på behandling, strukturering og analyse av store mengder data. Forskningsfeltene spenner fra molekylærbiologi til astrofysikk. Aksjeeiere i HITS er HITS Stiftung, som er et datterselskap av Klaus Tschira Foundation, Heidelberg University og Karlsruhe Institute of Technology (KIT). HITS samarbeider også med andre universiteter og forskningsinstitutter og med industrielle partnere. Basisfinansiering av HITS leveres av HITS Stiftung med midler mottatt fra Klaus Tschira Foundation. De primære eksterne finansieringsorganene er Forbundsdepartementet for utdanning og forskning (BMBF), Tysklands forskningsfond (DFG) og EU.
ESO
ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile og med Australia som en strategisk partner. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope og det verdensledende Very Large Telescope Interferometer, samt de to kartleggingsteleskopene VISTA som observerer i infrarødt og VLT Survey Telescope som observerer i synlig lys. ESO er også en viktig partner i to fasiliteter ved Chajnantor, APEX og ALMA, som er nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge Extremely Large Telescope (ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som ser opp på himmelen.
Linker
- Pressepakke (PDF 4.8 MB)
- Nettsiden til ESO Supernova
- Bilder relatert til ESO Supernova
- Videoer av ESO Supernova
- ESO Supernova faktaark (PDF) på engelsk og tysk
Kontakter
Maria Hammerstrøm (oversetter & norsk pressekontakt)
Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org
Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6130
E-post: tjohnsto@eso.org
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Om pressemeldingen
Pressemld. nr.: | eso1813nb |
Navn: | ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre |
Type: | Unspecified : Technology : Observatory : Facility |