eso1914nb — Pressemelding

VISTA avduker et nytt bilde av Den store magellanske sky

13. september 2019

ESOs VISTA-teleskop har tatt et fantastisk bilde av Den store magellanske sky, en av våre nærmeste galaktiske naboer. VISTA har kartlagt denne galaksen og dets søsken Den lille magellanske sky, så vel som deres omgivelser, i enestående detalj. Denne kartleggingen lar astronomer observere et stort antall stjerner, og åpner for nye muligheter for å studere stjerners utvikling, galaktisk dynamikk og variable stjerner.

Den stor magellanske sky, eller LMC (forkortelse for Large Magellanic Cloud), er en av våre nærmeste galaktiske naboer, bare 163 000 lysår fra Jorden. LMC og dets søsken Den lille magellanske sky er begge dverggalakser og blant de nærmeste satellittgalaksene til Melkeveien. LMC er også hjemmet til forskjellige stjerner og er et ideelt laboratorium for astronomer for å studere prosessene som former galakser.

ESOs VISTA-teleskop har observert disse to galaksene det siste tiåret. Bildet som ble presentert i dag, er resultatet av en av de mange kartlegginger astronomer har utført med dette teleskopet. Hovedmålet med VISTA Magellanic Clouds (VMC) Survey har vært å kartlegge stjernedannelseshistorien til de to magellanske skyene, så vel som deres tredimensjonale strukturer.

VISTA observerer himmelen i nær infrarøde bølgelengder av lys. Dette gjør at den kan se gjennom støvskyer som skjuler deler av LMC for oss. Disse skyene blokkerer en stor del av synlig lys, men er gjennomsiktige på de lengre bølgelengdene VISTA ble bygget for å observere. Det gjør at mange av stjernene som befinner seg i sentrum av galaksen er tydelig synlige. Astronomer har analysert omtrent 10 millioner individuelle stjerner i LMC i detalj og bestemte deres alder ved å bruke banebrytende stjernemodeller [1]. De fant ut at yngre stjerner danner spor av flere spiralarmer i denne galaksen.

De magellanske skyene har fascinert mennesker på den sørlige halvkule i årtusener, men de var stort sett ukjente for europeere før oppdagelsestiden. Navnet vi bruker i dag stammer fra oppdagelsesreisende Ferdinand Magellan, som for 500 år siden begynte den første reisen rundt jorden. Notater fra ekspedisjonen som ble brakt tilbake til Europa avslørte mange steder og ting for europeere for første gang. Trangen til utforskning og oppdagelse lever fortsatt i beste velgående i dag blant astronomer rundt om i verden, inkludert VMC Survey-teamet hvis observasjoner førte til dette fantastiske bildet av LMC.

Fotnoter

[1] Stjernemodeller lar astronomer forutsi stjerners liv og død, og gir innsikt i egenskaper som deres alder, masse og temperatur.

Mer informasjon

Denne studien ble presentert i den vitenskapelige artikkelen «The VMC Survey - XXXIV. Morphology of Stellar Populations in the Magellanic Clouds» i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens desidert mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 16 land: Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, samt vertsnasjonen Chile og med Australia som en strategisk partner. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO oppført Very Large Telescope og det verdensledende Very Large Telescope Interferometer, samt de to kartleggingsteleskopene VISTA som observerer i infrarødt og VLT Survey Telescope som observerer i synlig lys. ESO er også en viktig partner i to fasiliteter ved Chajnantor, APEX og ALMA, som er nåtidens største astronomiprosjekt. På Cerro Armazones, ikke langt fra Paranal, er ESO i ferd med å bygge Extremely Large Telescope (ELT). Med en speildiameter på 39 meter vil dette bli det største «øye» i verden som ser opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Maria Hammerstrøm (oversetter & norsk pressekontakt)
Universitetet i Oslo
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Maria-Rosa Cioni
Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam (AIP)
Potsdam, Germany
Tlf.: +49 331 7499 651
E-post: mcioni@aip.de

Mariya Lyubenova
ESO Head of Media Relations
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6188
E-post: pio@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1914 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1914nb
Navn:Large Magellanic Cloud
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Irregular
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM
Science data:2019MNRAS.490.1076E

Bilder

Den store magellanske sky avslørt av VISTA
Den store magellanske sky avslørt av VISTA
Høydepunkter i Den store magellanske sky
Høydepunkter i Den store magellanske sky
Den store magellanske sky
Den store magellanske sky

Videoer

ESOcast 206 Light: VISTA avduker et nytt bilde av Den store magellanske sky (4K UHD)
ESOcast 206 Light: VISTA avduker et nytt bilde av Den store magellanske sky (4K UHD)
Zoom inn på Den store magellanske sky
Zoom inn på Den store magellanske sky
Sammenligning av Den store magellanske sky i infrarødt og synlig lys
Sammenligning av Den store magellanske sky i infrarødt og synlig lys
Sammenligning av Tarantelltåken i infrarødt og synlig lys
Sammenligning av Tarantelltåken i infrarødt og synlig lys
Panorer over Den store magellanske sky
Panorer over Den store magellanske sky