R Aquarii i endring

Denne videoen viser utviklingen av et kaotisk og fascinerende dobbeltstjernesystem som heter R Aquarii. Sekvensen begynner med observasjoner fra Nordic Optical Telescope tatt i 1997. I de 15 årene etter bildet ble tatt, har systemet blitt observert av mange andre teleskoper, inkludert ESOs Very Large Telescope. Denne videoen skifter mellom et utvalg av disse bildene, og viser utvidelsen og evolusjonen av materialet som omgir R Aquarii.

R Aquarii er en såkalt «symbiotisk dobbeltstjerne», bestående av to stjerner omgitt av en stor, dynamisk gassky (en stjernetåke). Systemer som dette inneholder to stjerner i et ujevnt og komplekst forhold. R Aquarii består av en varm hvit dverg og en rød kjempe. Den røde kjempen mister materie til sin lille følgesvenn, og av og til sender den ut materie i form av jetstråler og løkker, og danner de spennende formene som ses her.

Det skjer mye mellom stjernene i denne kosmiske hendelsen. Den røde kjempen er en variabel stjerne, med en lysstyrke som endres med en faktor på 750 hvert år og tre uker. Den svake tåken heter Cederblad 211 og antas å være resultatet av en voldelig nova for 250 år siden. Også synlig er en smal, vertikal, S-formet formasjon med klumper av overopphetet materiale.

Kilde:

T. Liimets et al./ESO/M. Kornmesser

Om videoen

ID:potw1850a
Språk:nb
Publiseringsdato:10. desember 2018 06:00
Relaterte pressemeldinger:eso1840
Spilletid:13 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Navn:R Aquarii
Type:Milky Way : Star : Type : Variable

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video-podcast
3,6 MB

For Broadcasters