R Aquarii-nedelja kod ESO: Stalna promena sistema R Aquarii

VLT view of binary system R Aquarii from 2012
R Aquarii as seen in 1997
Prevucite zelenu kvačicu kako biste otkrili slike

R Aquarii-Sistem je simbioticka zvezda obavijena velikom dinamičkom maglinom. Ovakvi dvojni zvezdani sistemi se sastoje od dve zvezde, koje se nalaze u veoma nejednakom, kompleksnom odnosu. To je jedan beli patuljak i jedan crveni džin. Stelarnim kanibalizmom beli patuljak otima materiju svom većem partneru. Crveni džin i nestabilan beli patuljak izbacuju u neredovnim razmacima materiju u obliku snažnog zračenja, lukova i repova, kao što su čudne figure koje se vide na slici. 

Ovu zadivljujuću sliku, redak slučaj dinamične evolucije, koju su napravili teleskopi na tlu, vidimo kolika je razlika između 15 godina. Samo jedan trenutak na kosmičkoj skali vremena, pokazuje na divan način dinamiku jednog ovakvog sistema. 

Ove slike ne pokazuju samo razvoj R Aquarii, nego i naše instrumente za posmatranje. Raniju sliku je napravio Nordic Optical Telescope prečnika 2,5 metra, na Kanarskom ostrvu La Palma. Alika iz 2012. godine je napravljena sa Very Large Teleskopom prečnika 8 metara i pokazuje mnogo sitnije detalje ove fascinirajuće simbiotičke zvezde. 

Poređenje ovih slika je prva epizoda u R !quarii nedelji, u kojoj ESO prikazuje ovaj interesantan objekat i njegov razvoj. Mi ćemo da istražimo neobičnu prirodu R Aquarii i pokazaćemo, da se tokom godina u kojima je posmatrana, promenila i uveličala. 

 

Prevod teksta: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt: liliana.gracanin@uniwie.com

 

Autorska prava

ESO

O Upoređivanju slika

Id:potw1850a
Datum objavljivanja:10. decembar 2018. 06:00

Galerija

VLT view of binary system R Aquarii from 2012
VLT view of binary system R Aquarii from 2012
Samo na engleskom jeziku
R Aquarii as seen in 1997
R Aquarii as seen in 1997
Samo na engleskom jeziku