Montaža SDP.81 Ajnštajnovog prstena i galaksije viđene kroz gravitaciono sočivo (bez oznaka)

Kampanja duge osnovice teleskopa ALMA je proizvela neverovatno detaljne slike jedne udaljene galaksije koja se vidi posredstvom efekta gravitacionog sočiva. Slika nam prikazuje uvećane regione formiranja zvezda u galaksiji, kakve do sada nismo imali prilike da vidimo, posebno sa ovoliko detalja i na ovoj udaljenosti. Nova posmatranja su daleko detaljnija od onih sa NASA/ESA Svemirskog teleskopa Habl i otkrivaju grudve u kojima se formiraju zvezde u galaksiji koje su ekvivalent džinovskoj verziji Orionove planetarne magline.

Levi panel prikazuje galaksiju koja je u prvom planu (slika sa Habla) i galaksiju SDP.81 koja se vidi kroz gravitaciono sočivo i čini skoro savršen Ajnštajnov prsten, ali ima slabiji sjaj.

Središnja slika prikazuje oštru sliku sa ALMA teleskopa, na kojoj se vidi Ajnštajnov prsten, sa galaksijom koja je u prvom planu, ali nije vidljiva kroz ALMA teleskop. Rezultujuća rekonstruisana slika udaljene galaksije (desno) koja se dobija sofisticiranim modeliranjem uveličavajućeg gravitacionog sočiva, otkriva finu strukturu unutar prstena kakva do sada nije viđena. Nekoliko prašnjavih oblaka unutar galaksije, za koje se misli da su džinovski hladni molekularni oblaci, predstavljaju porodilišta zvezda i planeta.

Autorska prava:

ALMA (NRAO/ESO/NAOJ)/Y. Tamura (The University of Tokyo)/Mark Swinbank (Durham University)

O slici

Id:eso1522e
Jezik:sr-latn
Tip:Kolaž
Datum objavljivanja:8. jun 2015. 20:00
Povezana saopštenja:eso1522
Veličina:2537 x 928 px

O objektu

Naziv:Einstein Ring, SDP 81
Tip:Early Universe : Cosmology : Phenomenon : Lensing
Early Universe : Galaxy : Type : Gravitationally Lensed
Udaljenost:z=3.04 (crveni pomak)

Formati slika

Veliki JPEG
494,3 KB

Boje i flteri

OpsegTeleskop
MilimetarAtacama Large Millimeter/submillimeter Array

 

Takođe pogledajte