Vulkanska kupa Licancabur strazari iznad Chajantora

Ova upecatljiva panoramska fotografija pokazuje Chajantor-plato, domovinu Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), sa majestetskim vulkanom Licancabur u pozadini. Pod budnim ocima Licancabura, u prvom planu se skuplja suma sneznih ledenih formacija, takozvani „penitentes” (pokajnici). To je poseban prirodni fenomen, koji se pojavljuje samo u visokim brdima. Pri tome se radi o tankim spicevima stvrdnutog snega ili leda sa ostrim ivicama koje pokazuju prema Suncu i mogu da dostignu visine od nekoliko santimetara do nekoliko metara. Dalje opise mozete da nadjete u ranijoj slici nedelje (potw1221).

Vulkan Licancabur ima visinu od 5.920 metara i najpoznatiji je u okolini San Pedra de Atacama u Cileu. Njegov konican oblik je prepoznatljiv, tako da moze da se vidi i iz daljine. Nalazi se u najjuznijem delu granice izmedju Cilea i Bolivije. Krater na vrhu sadrzi jedno od najvisih jezera na svetu. Biolozi se interesuju za to kako mikroorganizmi uspevaju da prezive u ovoj okolini gde je tanka atmosfera, niska temperatura i snazno UV zracenje. Strategije prezivljavanja mikroskopskog zivota u jezeru Licancabura mogli bi da pruze saznanja o tome kakva je ranije bila verovatnoca zivota na Marsu.

Ovu fotografiju je napravio ESO-fotoambasador Babak Tafreshi u blizini ALMA-postrojenja.

 

ALMA je internacinalno postrojenje, koje zajednicki nose Evropa. Severna Amerika i Istocna Azija u saradnji sa Republikom Cile. Prilikom razvoja, izgradnje i operacija je ESO zaduzena za Evropski udeo,  National Astronomical Observatory of Japan za Istocnu Aziju i National Radio Astronomy Observatory za Severnoamericki doprinos. Udruzena ALMA opservatorija preuzima glavno vodstvo projekta za izgradnju, pogon i posmatracke funkcije ALME.

 

Tekst prevela: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt:liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava:

ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

O slici

Id:potw1240a
Jezik:sr-latn
Tip:Fotografski
Datum objavljivanja:1. oktobar 2012. 10:00
Veličina:8293 x 3336 px

O objektu

Naziv:Chajnantor, Panorama
Tip:Solar System : Planet : Feature : Surface : Mountain

Mounted Image

Formati slika

Veliki JPEG
5,3 MB
JPEG izdanje
1,7 MB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
295,4 KB
1280x1024
439,2 KB
1600x1200
605,3 KB
1920x1200
743,8 KB
2048x1536
881,6 KB