Slika pomračenja iz 1919. godine u najvećoj rezoluciji

Pre skoro tačno 100 godina, dogodila se izuzetna pojava na nebu: totalno pomračenje Sunca. Ovo pomračenje je bilo posebno na više načina. Prvo, u trajanju od nešto manje od sedam minuta, to je bilo najduže takvo pomračenje za više od 500 godina. Drugo, astronomi su ga koristili da istraže tadašnju novu teoriju opšte relativiteta - sa uspešnim i revolucionarnim rezultatima.

Ajnštajn je objavio svoju opštu teoriju relativiteta 1915. godine. Totalno pomračenje Sunca 1919. godine je pružilo savršenu priliku da se eksperimentalno testira, istražujući da li - i kako - ogromna gravitacija Sunca savija i iskrivljuje dolaznu svetlost sa udaljenijih zvezda, kao što je predviđeno po Ajnštajnovoj teoriji. Na trenutak za vreme pomračenja, Mesec bi blokirao Sunčevu svetlost na nebu i učinio vidljivim neke od zvezda koje leže blizu linije pogleda na Sunce, a koje se obično ne vide tokom dana. Merenjem položaja ovih zvezda za vreme pomračenja i njihovog upoređenja sa njihovim pozicijama noću, kada Sunce nije u vidnom polju, bilo bi moguće utvrditi da li se njihovi svetlosni zraci savijaju dok prolaze blizu Sunca.

Tri astronoma -  Arthur Eddington, Frank Watson Dyson i Andrew Crommelin  - odigrali su ključne uloge u ovom eksperimentu iz 1919. godine. Eddington i Crommelin su otputovali na lokacije na kojima bi pomračenje bilo totalno - Eddington na zapadnoafričko ostrvo Principe, Crommelin u brazilsko gradu Sobralu - dok je Dyson koordinisao pokušaj iz Engleske.

Eddington i Crommelin su prikazali pomračenje koristeći tehnologiju tog vremena: fotografske ploče od stakla. Na žalost, originalne ploče iz ekspedicije iz 1919. (jedna od njih je reprodukovana u Dysonovom originalnom radu) su izgubljene - ali, srećom, napravljene su kopije jedne od ploča i poslate su opservatorijama širom sveta da bi se naučnicima svuda omogućilo da vide dokaze u prilog relativnosti vlastitim očima. Jedna Sobralova kopija je otišla u Landessternvarte Heidelberg-Königstuhl, koja je nedavno skenirana kao deo projekta Heidelbergških digitalizovanih astronomskih ploča (HDAP).

Slika koja je ovde prikazana je verovatno najveća rezolucija slike pomračenja iz 1919. godine i rezultat je primene savremenih tehnika obrade slike - uključujući restauraciju slika, smanjenje nečistoće i uklanjanje artefakata - na toj kopiji ploče (ovde nije anotirana verzija). Ona otkriva zadivljujuće detalje u solarnoj koroni, ogromnu protuberancu koja izlazi iz gornjeg desnog dela Sunca, i zvezde u sazvežđu Bika koje su korištene za potvrđivanje predviđanja opšteg relativiteta.


Prevod teksta: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt: liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava:

ESO/Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl/F. W. Dyson, A. S. Eddington, & C. Davidson

O slici

Id:potw1926a
Jezik:sr-latn
Tip:Planetarni
Datum objavljivanja:1. jul 2019. 06:00
Veličina:23800 x 14191 px

O objektu

Naziv:Eclipse, Sun
Tip:Solar System : Sky Phenomenon : Eclipse : Solar : Total

Formati slika

Veliki JPEG
34,1 MB
JPEG izdanje
714,6 KB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
83,2 KB
1280x1024
121,6 KB
1600x1200
163,5 KB
1920x1200
178,2 KB
2048x1536
261,5 KB

 

Takođe pogledajte