VLT teleskop za pregled neba

vst_lombardi_5

VLT teleskop za pregled (VST) je poslednji teleskop koji je postavljen na ESO Paranal opservatoriji. Takođe, ovo je najveći teleskop na svetu dizajniran za preglede neba u vidljivom delu spektra. Najmoderniji teleskop primarnog ogledala 2,6 metara se pridružuje Veoma velikom teleskopu na Cerro Paranalu, idealnom mestu za sprovođenje astronomskih posmatranja. Opremljen je kamerom od neverovatnih 268 megapiksela pod nazivom OmegaCAM, koja je naslednik veoma uspešne kamere Wide Field Imager (WFI), trenutno instalirane na MPG/ESO teleskopu prečnika ogledala 2, 2 metra, na La Sija opservatoriji.

Kao i VLT, novi teleskop za pregled neba će pokriti širok spektar talasnih dužina, od ultraljubičastih, preko vidljivih, do blisko-infracrvenih (0.3 do 1.0 mikrona). Ali dok najveći teleskopi, kao što je VLT, mogu da proučavaju samo male delove neba odjednom, VST je dizajniran tako da snima velike površine brzo i detaljno.

Sa ukupnim vidnim poljem od 1°x 1°, duplo širim od punog Meseca, VLT je zamišljen da podrži VLT tako što će praviti širokougaone snimke i na taj način detektovati i određivati objekte unapred, koje će posle VLT Primarni teleskopi dodatno istraživati.

VST čine dva ogledala, primarno (M1), prečnika 265 cm i manje, sekundarno ogledalo (M2) prečnika 93,8 cm. Teleskop je opremljen sa instrumentom: OmegaCAM. Ova ogromnu (16k x 16k piksela) CCD kameru je konstrusao međunarodni konzorcijum, koji čine pet institucija: Holandska istraživačka škola astronomije (NOVA), Kaptejn astronomski institut, Sternvart univerzitet u Minhenu, Astronomska opservatorija Padova i ESO.

Nauka sa teleskopom VST

VST je posvećen programima pretraživanja neba. Sa najmodernijom kamerom, kvaitetom optike i izuzetnim posmatračkim uslovima koji vladaju na Paranalu, VST ima potencijal da dovede do ozbiljnih naučnih otkrića u raznim oblastima astrofizike i kosmologije. U planetarnim istraživanjaima, teleskopi za pregled imaju za cilj da otkriju i proučavaju tela spoljašnjih delova Sunčevog sistema, kao što su transneptunski objekti, ali i da otkrivaju tranzite vansolarnih planeta. Galaktička ravan će takođe biti predmet detaljnog proučavanja, zahvaljujući čemu će astronomi dobiti važne podatke, neophodne da bi razumeli strukturu i evoluciju naše Galaksije. Takođe, VST će proučavati susedne galaksije, vangalaktičke planetarne magline i radiće istraživanja tamnih objekata i mikro sočiva. U oblasti kosmologije, VST će se fokusirati nasupernove, crvenog pomaka srednje vrednosti, kako bi odredio rastojanja u svemiru i razumeo širenje univerzuma. VST će takođe proučavati kosmičke strukture, na srednje do visiokom crvenom pomaku, aktivna galaktička jezgra i kvazare kako bi unapredio naše razumevanje nastanka galaksija mladog univerzuma.

Teleskop VST je projekat u koji su zajednički ulagali Južna evropska opservatorija i Kapodimonte astronomska opservatorija (OAC), koja je deo Italijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku (INAF). Italijanski centar je dizajnirao teleskop, dok je ESO bio odgovoran za izvođenje građevinskih radova na lokalitetu.

Teleskop je pušten u rad 2011. godine.


Naučni ciljevi

Posvećen pretraživanjima neba. Mlečni put, vangalaktičke planetarne magline, kosmologija.


Više o teleskopu VST


Live image

Follow the VST on this live image updated every hour during daytime. Click on it to enlarge.

Live


VST

Name: VLT Survey Telescope
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2635 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Optical survey telescope
Optical design: Modified Ritchey-Chrétien Reflector with correctors
Diameter. Primary M1: 2.61 m
Material. Primary M1: Astro-Sitall
Diameter. Secondary M2: 0.938 m
Material. Secondary M2: Astro-Sitall
Mount: Alt-Azimuth fork mount
First Light date: 8 June 2011
Active Optics: Yes
Images taken with the VST: Link
Images of the VST: Link
Press Releases with the VST: Link
Did you know?
Stars form in dense clouds of the interstellar medium, but even in these densest regions the pressure is comparable to the most tenuous vacuum created in a laboratory on Earth. In these clouds, the temperatures are below -200 degrees Celsius.