Pressmeddelande

Australien inleder ett strategiskt partnerskap med ESO

11 juli 2017

Idag under en ceremoni i Canberra, Australien, har ett avtal tecknats för att påbörja ett tioårigt strategiskt partnerskap mellan ESO och Australien. Partnerskapet kommer att stärka ESO:s program, både vetenskapligt och tekniskt, och kommer även ge australiens astronomer och industri tillgång till La Silla:s Paranalobservatorium. Det kan också innebära första steget mot att Australien blir en medlemsstat i ESO.

I maj 2017 annonserade den australiensiska regeringen sin avsikt att förhandla mot ett strategiskt partnerskap med ESO för att ge australiensiska astronomer tillgång till ESO:s toppmoderna forskningsinfrastruktur. Detta partnerskap har nu formaliserats och börjar omedelbart. Det betyder att Australien kommer att bidra ekonomiskt till ESO under 10 år med potential att sedan bli en fullvärdig medlem. Det föreslagna partnerskapet godkändes enhälligt av ESO-rådet.

Signaturceremonin hölls vid Australian National University (ANU) i Canberra under det årliga mötet av Astronomical Society of Australia. Introduktioner gjordes av ANU:s rektor, nobelpristagaren Brian Schmidt. Det följdes av tal från ESO:s generaldirektör, Tim de Zeeuw, och Australiens minister för industri, innovation och forskning, Arthur Sinodinos, som sedan tillsammans skrev under avtalet. Under ceremonin deltog också flera ESO-representanter, medlemmar från departementet för industri, innovation och vetenskap, och framstående gäster.

– Detta viktiga partnerskap med en organisation i världsklass som Europeiska sydobservatoriet kommer att göra det möjligt för Australien att bibehålla sin excellenta forskning i denna era av global astronomi. Det öppnar också upp viktiga möjligheter för australiskt inflytande, såväl tekniskt som vetenskapligt, och stimulerar internationella forsknings- och industrisamarbeten, säger senator Arthur Sinodinos.

– Idag skriver vi på ett strategiskt avtal som ger australiensiska astronomer – samt tekniska institut och industrier – tillgång till La Silla:s Paranalobservatorium. Ett förenande mellan Australien och ESO har varit ett mål för mig i över 20 år, och jag är väldigt glad att det nu blir verklighet, kommenterar ESO:s generadirektör Tim de Zeeuw.

Detta partnerskap gör det möjligt för australiensiska astronomer att delta i alla aktiviteter som har att göra med ESO:s anläggningar vid La Silla:s Paranalobservatorium – särskilt Very Large Telescope, Very Large Telescope Interferometer, VISTA, VST, ESO:s 3,6-metersteleskop, och New Technology Telescope. Partnerskapet kommer också att öppna upp möjligheter för australiensiska forskare och industri att samarbeta med institutioner från ESO:s medlemsstater i arbetet med kommande instrument till dessa observatorier.

Australiens expertis inom instrumentteknik, inklusive avancerad adaptiv optik och fiberoptisk teknik, matchar idealiskt med ESO:s instrumentprogram. Australien kommer i sin tur få tillgång till nya möjligheter, både vad gäller industrisamarbeten, instrument och forskning, vid La Silla:s Paranalobservatorium. Australien kommer att i princip vara som en medlemsstat i alla avseenden vad gäller dessa anläggningar. Resultaten av sådana samarbeten inväntas ivrigt av ESO:s medlemmar.

– Australiens bidrag till partnerskapet kommer att stärka ESO, och ESO:s anläggningar nu gör det möjligt för australiensiska astronomer att göra många upptäckter och utveckla nästa generation av högteknologisk instrumentation till nytta för vetenskap och teknologi över hela världen. Jag tror att detta också är ett viktigt steg mot ett fullständigt ESO-medlemskap framöver, tillägger Tim de Zeeuw.

Australien har en lång och rik historia av internationellt hyllad astronomiforskning. Dess redan väldigt aktiva och framgångsrika astronomiska arbete kommer utan tvekan att frodas av en långsiktigt tillgång till ESO:s banbrytande anläggningar. Detta samarbete mellan Europa och Australien kommer att leda till grundläggande nya framsteg inom vetenskap och teknik som ingen kunnat hoppats att uppnå på egen hand.

 

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 16 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Robert Cumming, kontaktperson för ESO:s utåtriktade verksamhet i Sverige
Onsala rymdobservatorium
Onsala, Sverige
Tel: 031 772 5500
Mobil: 070 493 3114
E-post: robert.cumming@chalmers.se

Randal Markey
Office of the Minister for Industry, Innovation and Science
Parliament House, Canberra ACT, Australia
Tel: +61 2 6277 7070
E-post: randal.markey@industry.gov.au

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1721 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1721sv
Namn:ESO Director General
Typ:Unspecified
Facility:Other

Bilder

Australien skriver under avtalet med ESO
Australien skriver under avtalet med ESO
Australien skriver under avtalet med ESO
Australien skriver under avtalet med ESO
Australien skriver under avtalet med ESO
Australien skriver under avtalet med ESO

Videor

Australien skriver under avtalet med ESO
Australien skriver under avtalet med ESO
Minister Arthur Sinodinos on ESO and Australia Partnership
Minister Arthur Sinodinos on ESO and Australia Partnership
text på engelska