Pressmeddelande

ESO-astronom utvald till astronautträning

16 februari 2018

ESO-astronomen Suzanna Randall är ett steg närmare hennes dröm att bli den första tyska kvinnan att resa till rymden. Hon har valts ut som ny aspirant till initiativet Astronautin som ämnar till att träna den första tyska kvinnliga astronauten och skicka henne på ett forskningsuppdrag till den internationella rymdstationen. Tillkännagivandet gjordes idag vid en presskonferens vid ESO:s högkvarter i Garching, Tyskland.

Initiativet Astronautin startades under 2016 för att inspirera unga kvinnor att satsa på en karriär i rymden, forskning, matematik och teknologi, och att skicka den första kvinnliga tyska astronauten till rymden. Man ämnar också att använda mikrogravitationsmiljön vid internationella rymdstationen för att studera hur den kvinnliga kroppen reagerar på tyngdlöshet [1].

Tack vare sin vetenskapliga bakgrund och sportliga talanger har Suzanna Randall valts ut som en av två Astronautin-aspiranter. Hon föddes i Köln och den 38-åriga aspiranten studerade astronomi i storbritannien innan hon avslutade en doktorsexamen i astrofysik från University of Montreal i Kanada. Randall arbetar för närvarande som astronom vid ESO.

Randall började sin ESO-karriär som en ESO Fellow och är nu involverad i ALMA-projektet, ett globalt partnerskap som driver världens största radioteleskop i chilenska Atacama-öknen. ALMA består av 66 enorma antenner som observerar i millimeter och submillimeter-våglängder och är det mest kraftfulla astronomiska observatoriet för att studera det svala och avlägsna universum [2]. Randall studerar också hur pulserande, blå smådvärgstjärnor utvecklas. Hon har varit en ivrig skärmflygare under många år och är en utbildad yogainstruktör och tycker även om vintersporter.

Astronautkandidater i träningsprogrammet Astronautin får bekanta sig med miljön vid internationella rymdstationen och lär sig om system och rutiner ombord. Programmet innebär också att delta i många aktiviteter som ställer stora krav på kandidaterna, inklusive parabolflygningar, överlevnadsträning, flygträning och robotutbildning.

Randall förklarar vad som motiverade henne till att ansöka till Astronautin.

– Jag vill visa att det är möjligt för vanliga kvinnor att utveckla den kunskap och de färdigheter som är nödvändiga för att bli astronaut. Jag tror också att det är viktigt att kvinnor är representerade på alla nivåer i vårt samhälle. Det borde inte vara något märkvärdigt att kvinnor arbetar i rymden, säger hon.

Under de kommande två åren kommer Randall att tävla om den enda tillgängliga platsen för att resa till internationella rymdstationen. Konkurrensen är den 34-åriga meteorologisten Insa Thiele-Eich. Under april 2017 valdes Thiele-Eich ut bland 400 kandidater för programmet tillsammans med Eurofighter-piloten Nicola Baumann. Men efter att Baumann lämnade projektet valde urvalskommittén enhälligt att ge Suzanna Randall hennes plats.

Claudia Kessler är initiativtagaren bakom Astronautin.

– Vi är glada att Suzanna Randall kan hoppa direkt in i träningen med hennes tidigare kunskap som en astrofysiker, säger hon.

Randall och Thiele-Eich stöds under deras träning av flygbolaget Airbus. Innovationsföretaget HYVE arbetar med Austronautin med ett utmanande crowdsourcing-kampanj. Tillsammans utvecklar de ideer och lösningar för att finansiera rymduppdraget med den första kvinnliga kvinnliga astronauten. Presskonferensen har fått stöd av IWG Isolier Wendt GmbH från Berlin.

Noter

[1] Den internationella rymdstationen är en beboelig artificiell satellit som blivit möjlig tack vare ett partnerskap mellan Europa, USA, Ryssland, Japan och Kanada. Den 360 ton tunga rymdstationen har mer än 820 kubikmeter av trycksatt utrymme, vilket är tillräckligt med rum för sin besättning av sex astronauter och ett stort antal vetenskapliga experiment. Byggandet av rymdstationen påbörjades i november 1998.

[2] Med en upplösning som är tio gånger bättre än NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble söker ALMA svar på några av de djupaste frågorna kring vårt kosmiska ursprung. Den enorma uppsättningen av gigantiska antenner används för att studera byggstenarna för stjärnor, planetsystem, galaxer och livet självt. ALMA observatoriet använder banbrytande teknologi för att uppnå sitt vetenskapliga mål samtidigt som det arbetar i de höga Andernas utmanande förhållanden.

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 16 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det europeiska extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Claudia Kessler
Stiftung erste deutsche Astronautin gGmbH
E-post: claudia.kessler@dieastronautin.de

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1807 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1807sv
Typ:Unspecified : People : Astronaut

Bilder

ESO-astronom har valts ut till astronautträning
ESO-astronom har valts ut till astronautträning
ESO-astronom har valts ut till astronautträning
ESO-astronom har valts ut till astronautträning
ESO-astronom har valts ut till astronautträning
ESO-astronom har valts ut till astronautträning
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
text på engelska
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
text på engelska
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
text på engelska