Pressmeddelande

Ny ESO-bild fångar en svart varg på himlen

31 oktober 2024, Skurup

Till Halloween avslöjar Europeiska sydobservatoriet (ESO) denna otäcka bild av en mörk nebulosa som ger en illusion av en vargliknande silhuett mot en färgstark kosmisk bakgrund. Den fångades i en stor bild med 283 miljoner pixlar med VLT Survey Telescope (VST) vid ESO:s Paranalobservatorium i Chile, och har fått det passande smeknamnet “Mörka vargnebulosan” (Dark Wolf Nebula).

Den Mörka vargnebulosan finns nära Vintergatans centrum på himlen i stjärnbilden Skorpionen, cirka 5 300 ljusår från jorden. Bilden täcker ett område på himlen som motsvarar fyra fullmånar och visar endast en liten del av en ännu större nebulosa, Gum 55. Om du tittar noga skulle det till och med kunna vara fråga om en varulv, med klorna redo att angripa intet ont anande betraktare...

 

Om du trodde att mörker alltid är lika med tomhet, tänk om! Mörka nebulosor är kalla moln av kosmiskt stoft, så täta att de skymmer ljuset från stjärnor och andra objekt bakom dem. Som namnet antyder sänder de inte ut synligt ljus, till skillnad från andra nebulosor. Stoftkornen i de mörka nebulosorna absorberar synligt ljus och släpper bara igenom strålning med längre våglängder, som infrarött ljus. Astronomerna studerar dessa iskalla moln eftersom de ofta är associerade med stjärnbildning.

 

Då den är en mörk nebulosa är det bara möjligt att spåra vargens spökliknande närvaro på himlen eftersom den står i kontrast mot en ljus bakgrund. Bilden visar i spektakulär detaljrikedom hur den mörka vargen står ut mot den lysande stjärnbildande nebulosan bakom den. Den ljusa nebulosan består mestadels av vätgas och lyser i rödaktiga toner tack vare den intensiva UV-strålningen från heta nyfödda stjärnor.

 

Vissa mörka nebulosor, som den välkända Kolsäcksnebulosan, kan ses med blotta ögat och spelar en nyckelroll i hur ursprungsbefolkningen tolkar himlen [1]. Men detta gäller inte den Mörka vargnebulosan. Bilden skapades med hjälp av data från VLT Survey Telescope, som ägs av National Institute for Astrophysics i Italien (INAF) och står på ESO:s Paranalobservatorium i Atacamaöknen i Chile. Teleskopet är utrustat med en specialdesignad kamera för att kartlägga den södra himlen i synligt ljus.

 

Bilden sammanställdes från foton tagna vid olika tidpunkter, var och en med ett filter som släpper igenom en specifik färg. Alla foton togs under VST Photometric Hα Survey of the Southern Galactic Plane and Bulge (VPHAS+), som har studerat cirka 500 miljoner objekt i vår Vintergata. 

 

Undersökningar som denna hjälper forskare att bättre förstå stjärnornas livscykel i vår hemgalax, och den data som erhålls är allmänt tillgänglig via ESO:s vetenskapsportal. Utforska denna skattkammare av data själv! Vem vet vilka andra kusliga former du kommer att upptäcka i mörkret?

Noter

[1] Mapuchefolket i södra centrala Chile hänvisar till kolsäcksnebulosan som 'pozoko' (vattenkälla), och inkafolket kallade den 'yutu' (en rapphönsliknande fågel).

Mer information

Europeiska sydobservatoriet (ESO) möjliggör för astronomer världen över att utforska universums mysterier. Vi designar, konstruerar och driver markbaserade observatorier av yppersta världsklass – som astronomer använder för att besvara spännande och utmanande frågor och för att sprida astronomisk kunskap – och driver internationella samarbeten inom astronomin. ESO startade som en mellanstatlig organisation 1962 och har i dag 16 medlemsländer (Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike), tillsammans med Chile som värdland och Australien som en strategisk partner. ESO:s högkvarter och besökscenter med planetarium, ESO Supernova, ligger nära München i Tyskland, medan teleskopen är placerade i Atacamaöknen i Chile, en unik plats för astronomiska observationer. ESO driver tre observatorier i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope och Very Large Telescope Interferometer, liksom kartläggningsteleskop som VISTA. Vid Paranal kommer även ESO att placera och driva Cherenkov Telescope Array South, världens största och känsligaste gammastrålningsteleskop. Tillsammans med internationella partners driver ESO de två anläggningarna APEX och ALMA på Chajnantorplatån som observerar himlen i millimeter- och submillimetervåglängder. Vid Cerro Armazones, nära Paranal, bygger vi för närvarande ESO:s Extremely Large Telescope, ”världens största öga mot himlen”. Från kontoret i Santiago, Chile, stödjer vi verksamheten i landet och samverkar med det chilenska samhället och våra samarbetspartners.

Länkar

 

Kontakter

Juan Carlos Muñoz Mateos
ESO Media Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6176
E-post: jmunoz@eso.org

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
Mobil: +49 151 241 664 00
E-post: press@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso2416 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso2416sv
Namn:Dark Wolf Nebula
Typ:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:VLT Survey Telescope

Bilder

Den Mörka vargnebulosan
Den Mörka vargnebulosan
Höjdpunkter i Mörka vargnebulosan
Höjdpunkter i Mörka vargnebulosan
Den Mörka vargnebulosan i stjärnbilden Skorpionen
Den Mörka vargnebulosan i stjärnbilden Skorpionen

Videor

Rundtur i Mörka vargnebulosan
Rundtur i Mörka vargnebulosan