eso1329tr — Kurumsal Bülten
Gizemli Evren’in IMAX® 3D Halinde Dünya’da İlk Gösterimi
Dünya’nın en güçlü teleskoplarının gözünden yıldızlara olan biletiniz ilk kez ekranlarda ve 3D olarak sizlerle
01 Temmuz 2013
İlk gösterimi 28 Haziran 2013 günü Cleveland, Ohia’da bulunan Great Lake Bilim Merkezi (ABD) ve 29 Haziran’da Danimarka, Kopenhag’daki Tycho Brahe Gezegenevi’nde sahnelenen Gizemli Evren’in 3-boyutlu üretimi dünya çapındaki IMAX® ve diğer dev-ekran sinemalarına ulaştı. Filmde son teknoloji ürünü teleskopların yüksek çözünürlüklü hızlandırılmış görüntüleri, gökyüzündeki nesnelerin şaşırtıcı 3-boyutlu görünümlerinin yanı sıra Evrenin evrimine dair 3-boyutlu bilgisayar simülasyonları konu ediliyor.
Gerçekte dünyadaki ileri teknolojiye sahip teleskop yerleşkelerini ziyaret edebilmek için, birbirinden çok uzak köşelere yayılmış yerlere gitmek gerekir — Şili’nin 5000 metre yüksekliğindeki And dağları gibi. Ancak şimdi bu olağanüstü yerleri görmenin daha kolay bir yolu var.
IMAX® 3D ile ilk kez ESO’nun önde gelen tesisi, Çok Büyük Teleskop’u (VLT), ve var olan en büyük gökbilim projesi Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA, Avrupa, Kuzey Amerika ve Doğu Asya tarafından desteklenen Şili Cumhuriyeti işbirliğindeki uluslararası bir gökbilim tesisi) keşfedilmek üzere, Gizemli Evren filmi ile ekranlarda. Filmin yönetmeni Russell Scott Kasım 2012’deki çekimler süresince sahadaydı. "Dünyanın en iyi gözlem tesislerine sahip olan Atacama Çölü gibi bir yerde bu deneyimi yaşamak harika bir şeydi," diyor. "And dağlarındaki bazı yerler insana sanki başka bir gezegende yaşıyor hissi veriyor ve doğanın bu heyecanı — alışık olduğumuzun dışında — benim gerçekten izleyicilere aktarmak istediğim şey."
İzleyiciler sinema ortamının en iyi yansıtıldığı IMAX 3D mekânlarında, yeryüzündeki bu olağandışı yerlerden nefes kesici bir derin uzay turuna çıkacaklar. Seyirciler canlı gökadaların ve bulutsuların derinliklerine dikkat kesilecek, Mars topraklarında gezinecek ve Güneş’in hayret verici görüntülerine şahit olacaklar. Evrenin, gerçek görüntülerle ve VLT, ALMA ve NASA/ESA Hubble Uzay Telesopu gibi diğer teleskoplarca alınan gökbilimsel verilere dayanan ve şimdiye dek görülmemiş dev-ekran 3D simülasyonlarıyla canlandırıldığı bir IMAX 3D deneyimi ortaya çıkarıldı.
"Gizemli Evren’de bizi kainata bağlayan Güneş ve uzak gökadaların şimdiye kadar görülmemiş harika görüntüleri keşfedilecek — Evren’e dair canlı bir izlenim yaşanacak." diyor filmin üreticisi Stephen Amezdroz.
Film Büyüleyici Nisan adlı filmindeki performansıyla Altın Küre Ödülü ve Louis Malle’nin Hasar filmindeki performansı ile Akademi Ödülü alan ve Altın Küre’ye aday gösterilen ve BAFTA Ödülü’nü kazanan İngiliz aktris Miranda Richardson tarafından seslendirilmiştir.
Gizemli Evren 15/70 mm olarak filme alındı ve Avustralya’nın ödüllü üretim şirketi December Medya tarafından, Film Victoria, Swinburne Teknoloji Üniversitesi ve ESO işbirliği ile hazırlandı. Film aynı zamanda iki kez Akademi Ödülü’ne® aday gösterilen dünyanın lider üreticisi ve IMAX filmlerinin dağıtıcısı olan Mac Gillivray Freeman Filmleri ile ortaklaşa üretilmiştir.
"IMAX’te ESO teleskoplarını ve çığır açan bilimsel sonuçları göstermeye can atıyorduk," diyor ESO Halkla İlişkiler Bölümü Başkanı Lars Lindberg Christensen. "Sadece IMAX formatındaki bir filmde insanlığın en gelişmiş teleskoplarını hareket halindeyken görme deneyimi gerçekten ifade edilebilirdi!"
Film gösterimine dair yerlerin listesi resmi web sitesinden güncel olarak yayınlanmaya devam edecektir.
Daha fazla bilgi
Avrupa Güney Gözlemevi ESO, Avrupa'daki en önemli hükümetlerarası gökbilim kuruluşudur ve dünyanın en üretken gökbilim gözlemevidir. 15 ülke tarafından desteklenmektedir: Avusturya, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Finlandiya, Almanya, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere. Tasarıma, inşaya ve önemli bilimsel keşiflere olanak sağlayan güçlü yer tabanlı gözlem faaliyetlerine odaklanan iddialı bir program yürütmektedir. ESO ayrıca gökbilim araştırmalarında teşvik edici ve düzenleyici bir dayanışma konusunda öncü bir rol oynamaktadır. ESO Şili'nin Atacama Çölü bölgesinde benzeri olmayan üç adet birinci sınıf gözlem yerleşkesi işletmektedir: La Silla, Paranal ve Chajnantor. ESO Paranal'da dünyanın en gelişmiş optik gökbilim gözlemevi olan Çok Büyük Teleskop'u (Very Large Telescope), ve iki tarama teleskopu işletmektedir. Kırmızı ötesi gözlem teleskopu VISTA dünyanın en büyük tarama teleskopudur ve VLT tarama teleskopu (VST) ise sadece görünür ışıkta gökyüzünü taramak için tasarlanan dünyanın en büyük teleskopudur. ESO varolan en büyük gökbilim projesi ve devrimsel gökbilim teleskopu ALMA'nın Avrupalı ortağıdır. ESO şu anda "gökyüzünü izleyen dünyanın en büyük gözü" olacak 39-metre ayna çaplı Avrupa Aşırı Büyük optik/yakın kırmızı ötesi Teleskopu, E-ELT'yi inşa etmeyi planlıyor.
ESO Basın Bültenlerinin çevirileri ESO Bilim Toplum Ağı’nda (ESON) bulunan ESO üyesi ve diğer ülkelerdeki bilim toplum uzmanları ve bilim iletişimcileri tarafından gerçekleştirilmektedir. ESON Türkiye çeviri ekibinde Ankara Üniversitesi (Ankara), Çağ Üniversitesi (Mersin), Başkent Üniversitesi (Ankara), İstanbul Üniversitesi (İstanbul), İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi (İzmir) ve Max Planck Yer-Ötesi Fiziği Enstitüsü’nden (Almanya) uzman kişiler yer almaktadır.
Bağlantılar
- Resmi film websitesi
- Yerinde çekim duyurusu
- December Medya
- Victoria Film
- Swinburne 3D Üreticilik
- MacGillivray Freeman Filmleri
- Tycho Brahe Planetaryumu
- Great Lakes Bilim Merkezi
İletişim
Arif Solmaz
Çağ Üniversitesi - Uzay Gözlem ve Araştırma Merkezi
Mersin, Türkiye
Tel: +90 324 651 48 00 (1250)
Cep: +90 538 614 29 38
E-posta: arif.solmaz@gmail.com
Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Cep: +49 173 3872 621
E-posta: lars@eso.org
Lori Rick
Director of Communications, MacGillivray Freeman Films
Tel: +1 818 212 3434
E-posta: lrick@macfreefilms.com
Bülten Hakkında
Bülten No.: | eso1329tr |
Adı: | Movie Trailer |
Tür: | Unspecified : Technology |
Facility: | Other |