The Dome of the Paranal Residencia

Panoramic view of the central area of the Paranal Residencia, which is naturally lit through a 35-metre-diameter dome in the ceiling. The dome is supported by a metallic structure and made of a translucent polycarbonate, which softens the intense sunlight. At the centre of the dome, an umbrella-shaped blackout curtain automatically opens at sunset, to avoid any escape of artificial light, potentially dangerous for astronomical observations. The curtain closes automatically at sunrise and remains folded during the day. This award-winning construction was designed by German architects Auer+Weber.

Credit:

ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org)

Bookmark and Share

About the Image

Id:vlt-jfs_6687
Type:Photographic
Release date:26 July 2010, 17:15
Size:3061 x 2379 px

About the Object

Name:Paranal
Type:• Unspecified : Technology : Observatory : Facility
• X - Paranal

Image Formats

Large JPEG
3.6 MB
Screensize JPEG
618.7 KB

Zoomable


Wallpapers

1024x768
667.9 KB
1280x1024
1019.1 KB
1600x1200
1.4 MB
1920x1200
1.6 MB
2048x1536
2.0 MB

Also see our