The Dome of the Paranal Residencia

Panoramic view of the central area of the Paranal Residencia, which is naturally lit through a 35-metre-diameter dome in the ceiling. The dome is supported by a metallic structure and made of a translucent polycarbonate, which softens the intense sunlight. At the centre of the dome, an umbrella-shaped blackout curtain automatically opens at sunset, to avoid any escape of artificial light, potentially dangerous for astronomical observations. The curtain closes automatically at sunrise and remains folded during the day. The main garden and the swimming pool keep a certain level of humidity inside the building, providing a more comfortable environment for the people who work at one of the driest sites on Earth. This award-winning construction was designed by German architects Auer+Weber.

Credit:

ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org)

Bookmark and Share

About the Image

Id:vlt-jfs_725
Type:Photographic
Release date:26 July 2010, 17:15
Size:3831 x 1621 px

About the Object

Name:Panorama, Paranal, Paranal Residencia
Type:• Unspecified : Technology : Observatory
• X - Paranal

Image Formats

Large JPEG
3.6 MB
Screensize JPEG
408.9 KB

Zoomable


Wallpapers

1024x768
671.5 KB
1280x1024
984.9 KB
1600x1200
1.3 MB
1920x1200
1.6 MB
2048x1536
1.8 MB

Also see our