Very Large Telescope

Maailman edistyksellisin näkyvän valon tähtitieteellinen observatorio

The ESO Very Large ArrayVLT-teleskooppijärjestelmä (the Very Large Telescope) on 2000-luvun alun eurooppalaisen tähtitieteen lippulaiva. Tämä maailman edistyksellisin optinen havaintolaite koostuu neljästä pääkaukoputkesta, joiden peilin halkaisija on 8,2 metriä, ja neljästä siirrettävästä 1,8-metrisestä apukaukoputkesta.

VLT:n kaukoputkia voidaan yhdistää VLT-interferometriksi (VLTI). Interferometritilassa ne toimivat kuin yksi jättiläismäinen kaukoputki, jonka halkaisija on sama kuin kaukoputkien välinen etäisyys. Interferometrillä voidaan havaita 25 kertaa pienempiä yksityiskohtia kuin yksittäisellä 8,2 metrin kaukoputkella.

VLTI:ssä valonsäteet yhdistetään toisiinsa maanalaisiin tunneleihin sijoitetulla monimutkaisella peilijärjestelmällä. Valonsäteiden kulkureittien pitää olla alle tuhannesosamillimetrin tarkkuudella yhtä pitkiä. VLTI:llä otettujen kuvien erotuskyky on millikaarisekunteja, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kuussa olevan auton etuvalot voitaisiin havaita erillisinä.

8,2 metrin kaukoputket voivat myös toimia erillään. Tunnin valotusajalla kullakin VLT:n pääkaukoputkista voidaan saada kuvia kohteista, joiden näennäinen kirkkaus on jopa magnitudia 30. Himmeimmät paljaalla silmällä nähtävät kohteet ovat 4 miljardia kertaa kirkkaampia.

Suurten kaukoputkien nimet ovat Antu, Kueyen, Melipal ja Yepun. Klikkaa tästä saadaksesi lisätietoa nimien merkityksestä.

Yksityiskohtaisempaa tietoa VLT:stä löytyy VLT Whitebookista (englanniksi). Whitebook laitettiin saataville verkkoon VLT:n suunnittelu- ja rakennusvaiheen aikana ja pidettiin ajan tasalla teleskoopin ensimmäisiin havaintoihin saakka toukokuussa 1998. Whitebook perustuu lukuisiin tasoltaan ja laajuudeltaan vaihteleviin asiakirjoihin ja artikkeleihin. Huomaa, että dokumenttia ei enää ylläpidetä.

Kaukoputket ja havaintolaitteistot

VLT:n havaintolaiteohjelma on kunnianhimoisin yksittäiselle observatoriolle koskaan laadittu. Se sisältää suuren kuva-alan kameroita, adaptiivisella optiikalla korjattuja kameroita ja spektrografeja sekä suuriresoluutioisia ja useita kohteita seuraavia spektrografeja. Yhteensä laitteistojen aallonpituusalue on laaja: ultravioletista (aallonpituus 300 nanometriä) keski-infrapunaan (24 mikrometriä).

Pääkaukoputket

8,2 metrin kaukoputket on sijoitettu lämpötilaltaan kontrolloituihin rakennuksiin, jotka pyörivät samaan tahtiin kaukoputkien kanssa. Ratkaisu minimoi havaintoja häiritseviä ilmiöitä, kuten lämpötilaeroista ja ilmavirtauksista aiheutuvaa turbulenssia..

Kaukoputkista ensimmäinen, Antu, aloitti tieteelliset havainnot 1.4.1999. Nykyisin VLT:n kaikki neljä kaukoputkea ja apukaukoputkea ovat toiminnassa.

The ESO Very Large Array
Click on the image to take a Virtual Tour in and nearby the VLT

VLT panos havaitsevaan tähtitieteeseen on kiistämätön. Sillä tehtyjen havaintojen pohjalta julkaistaan keskimäärin enemmän kuin yksi tieteellinen artikkeli päivässä, ja sen merkitys ESOn tieteelliselle tuotteliaisuudelle on huomattava.

VLT on mahdollistanut uuden tieteellisten löytöjen kauden. Sillä on muun muassa otettu ensimmäinen kuva eksoplaneetasta (katso eso0842), seurattu ensimmäisenä yksittäisten tähtien liikettä Linnunradan keskustan mustan aukon ympärillä (katso eso0846) ja havainnoitu kauimmaisen tunnetun gammapurkauksen jälkihehkua

Apukaukoputket

Vaikka kaikki neljä 8,2 metrin kaukoputkea voidaan yhdistää VLTI:ksi, ne ovat suurimman osan aikaa käytössä yksittäin. Interferometrisiin havaintoihin ne ovat saatavilla vain rajallisena määränä öitä vuosittain.

Jotta VLTI:tä olisi mahdollista käyttää joka yö, kuuluu järjestelmään neljä pienempää raiteille asennettua apukaukoputkea. Niitä voidaan siirtää määriteltyjen havaintopisteiden välillä ja käyttää interferometristen havaintojen osana.

Jokaisen apukoukoputken yläosana on pyöreä suojarakennelma, joka on tehty kahdesta suljettavasta ja avattavasta kolmen segmentin osasta. Sen tehtäväon suojata herkkiä 1.8metrin kaukoputkia autiomaan olosuhteilta. Suojarakennelmaa kannattelee laatikkomainen kuljetusosa, joka sisältää muun muassa elektroniikkakaapin, nestejäähdytysjärjestemän, ilmastointiyksikön ja virtalähteen. Tähtitieteellisten havaintojen aikana suojarakennelma ja kuljetusosa ovat mekaanisesti eristetty kaukoputkesta. Näin varmistetaan ettei mikään tärinä haittaa havaintojen laatua.

Kuljetusosa liikkuu raiteilla ja apukaukoputket voidaan liikuttaa 30:neen eri havaintokohtaan. Koska VLT Interferometri (VLTI) toimii vähän kuin yksi yhdistettävän kaukoputkiryhmän kokoinen kaukopukti, apukaukoputkien paikan muuttaminen tarkoittaa että VLTI:tä voidaan muokata havainto-ohjelman tarpeiden mukaan.

VLT:n vierastalo, Residencia, on palkintoja voittanut rakennus. Se toimi yhtenä tapahtumapaikkana James Bond -elokuvassa Quantum of Solace.

Tarkempia tietoja varten katso teknisiä sivujamme.

Lisää kuvia ja videoita on saatavilla ESOn multimedia-arkistosta.

VLT-traileri

VLT Googlen karttapalvelussa


Katso suurempi kartta