VLT/VIMOS-waarnemingen van het schokgrond van het restant van supernova SN 1006

Zeer gedetailleerde nieuwe waarnemingen met ESO’s Very Large Telescope (VLT) van het restant van een duizend jaar oude supernova hebben aanwijzingen opgeleverd omtrent het ontstaan van de kosmische straling.

De foto links toont het volledige restant van supernova SN 1006 op radio- (rood), röntgen- (blauw) en zichtbare golflengten (geel). Het tweede paneel, dat overeenkomt met het kleine vierkante gebied dat links is aangegeven, is een close-up van een gedeelte van het opmerkelijk smalle schokfront, waar het materiaal van de supernova in botsing komt met het interstellaire medium, gemaakt met de Hubble-ruimtetelescoop van NASA en ESA. Het derde paneel laat zien hoe de integraalveldeenheid van het VIMOS-instrument de foto in talrijke smalle stukjes opdeelt, waarna het licht van elk stukje tot een kleurenspectrum wordt ontleed. Aan de hand van deze spectra kunnen de eigenschappen van het onderzochte object in kaart worden gebracht. Als voorbeeld is in het laatste paneel een kaart van een van de eigenschappen van het gas (de breedte van een spectraallijn) te zien, die verrassend grote verschillen vertoont. Samen met andere indicatoren wijst dit erop dat er zeer snel bewegende protonen in het spel zijn.

Credit:

ESO, Radio: NRAO/AUI/NSF/GBT/VLA/Dyer, Maddalena & Cornwell, X-ray: Chandra X-ray Observatory; NASA/CXC/Rutgers/G. Cassam-Chenaï, J. Hughes et al., Visible light: 0.9-metre Curtis Schmidt optical telescope; NOAO/AURA/NSF/CTIO/Middlebury College/F. Winkler and Digitized Sky Survey.

Over de afbeelding

Id:eso1308a
Taal:nl-be
Type:Collage
Publicatiedatum:14 februari 2013 20:00
Gerelateerde berichten:eso1308
Grootte:7059 x 2179 px

Over het object

Naam:SN 1006
Type:Milky Way : Nebula : Type : Supernova Remnant
Afstand:7000 lichtjaren

Image Formats

Grote JPEG
3,4 MB