Een oase, of een geheim rovershol?

Onder de donkere Chileense hemel - doorsneden door spectaculaire sterrensporen, veroorzaakt door de rotatie van de aarde gedurende de lange belichtingstijd van de camera - hoog op Cerro Paranal in de Chileense woestijn, ligt de Paranal Residencia, een oase voor personeel en bezoekers van ESO's Very Large Telescope.

De bouw van de Residencia begon in 1998 en werd voltooid in 2002. Sindsdien is het een welkome schuilplaats voor de wetenschappers en ingenieurs die werken in het ruwe, droge woestijnklimaat op Paranal.

Het vier verdiepingen tellende gebouw ligt grotendeels ondergronds. Het werd ontworpen door de Duitse architecten Auer+Weber en past naadloos in de omgeving. Vanuit bepaalde hoeken doet de combinatie van hi-tech architectuur en het onopvallende, camouflage-achtige ontwerp denken aan een geheime schurkenschuilplaats. Zo bezien is het nauwelijks verrassend dat de Residencia is gebruikt als decor voor de beslissende strijd in de James Bondfilm Quantum of Solace uit 2008.

Flickr gebruiker John Colosimo plaatste deze foto in de Your ESO Pictures Flickr-groep. De inzendingen uit deze Flickr-groep worden regelmatig beoordeeld en de beste foto's worden opgenomen in onze populaire Foto van de Week-serie, of in onze fotogallerij

Links:

Vertaling: Peter Middelkoop

Credit:

John Colosimo (colosimophotography.com)/ESO

Bookmark and Share

Over de afbeelding

Id:potw1340a
Taal:nl
Type:Fotografisch
Publicatiedatum:7 oktober 2013 10:00
Grootte:5760 x 3840 px

Over het object

Naam:Cerro Paranal, Paranal, Paranal Residencia
Type:• Solar System : Technology : Observatory : Facility
• X - Paranal

Image Formats

Grote JPEG
16,9 MB

Inzoomen


Wallpapers

1024x768
664,7 KB
1280x1024
1,1 MB
1600x1200
1,6 MB
1920x1200
1,9 MB
2048x1536
2,7 MB

Bekijk ook