About ESO

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) stelt wetenschappers van over de hele wereld in staat om de geheimen van het heelal te ontdekken, ten bate van iedereen. Wij ontwerpen, bouwen en exploiteren observatoria op aarde van wereldklasse. Wereldwijd gebruiken astronomen onze telescopen om spannende vragen te beantwoorden en de fascinatie voor astronomie te verspreiden: Hoe ontstond het heelal? Wat zijn zwarte gaten? Zijn we alleen in het universum?

ESO, in 1962 opgericht als intergouvernementele organisatie, wordt inmiddels gedragen door 16 lidstaten (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland) en door het gastland Chili en strategische partners. ESO huisvest meer dan 750 medewerkers uit meer dan 30 landen en werkt samen met talloze mensen van over de hele wereld. Ze zijn gepassioneerd om de beste telescopen te bouwen, de gemeenschap te dienen en de maatschappij ten goede te komen. Wij zijn trots op het voorrecht om meer dan 22.000 gebruikers uit meer dan 130 landen te mogen bedienen met uitstekende infrastructuur, diensten, technologieën en gegevens.

Al onze telescopen bevinden zich op dit moment in de Chileense Atacama-woestijn, een prachtige plek met unieke omstandigheden voor het doen van hemelwaarnemingen. ESO exploiteert drie waarnemingslocaties in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Daarnaast bouwen wij "het grootste oog ter wereld" - de Extremely Large Telescope van ESO. Dat gebeurt op Cerro Armazones. De ELT gaat deel uitmaken van het Paranal-observatorium.

In La Silla, het oudste ESO-observatorium, beheren wij twee van de meest productieve telescopen ter wereld van de 4 meter-klasse. Paranal is de thuisbasis van ESO's Very Large Telescope (VLT), een van de meest geavanceerde optische telescopen ter wereld. Ook huisvest Paranal de unieke Very Large Telescope Interferometer (VLTI) en de twee survey-telescopen, VISTA en VST. Op Paranal zal de ESO ook de Cherenkov Telescope Array South huisvesten en exploiteren – ’s werelds grootste en gevoeligste observatorium van gammastraling. Op het Chajnantor-plateau exploiteert ESO samen met internationale partners ALMA. Met ALMA kunnen wetenschappers het heelal onderzoeken in het millimeter- en submillimeter-golflengtegebied van het licht.

Het hoofdkwartier van ESO is gevestigd te Garching, dicht bij München in Duitsland. Hier ontwerpen en ontwikkelen we samen met onze industriële partners geavanceerde telescooptechnologieën. En in ons bezoekerscentrum en planetarium, de ESO Supernova, geven we les aan kinderen en volwassenen. Vanuit onze kantoren in Santiago, Chili, ondersteunen wij onze activiteiten in het gastland en werken wij samen met de nationale autoriteiten, wetenschappelijke gemeenschap en samenleving.

"ESO bereikt een bijna uniek niveau van internationale samenwerking. Alles wordt gedaan door degenen die het het beste kunnen, ongeacht hun land of instelling. Deze geest van excellentie is een voorbeeld voor heel Europa."

Maria van der Hoeven, voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Nederland
...

Het hoofdkwartier van ESO in Garching

...

Observatoria in Chili

...

Brochure: Reiken naar nieuwe hoogten in de astronomie (Nederlands)