Foto van de Week 2012

12 maart 2012

Een poederlaagje sneeuw in de Atacama-woestijn

De koepels van ESO’s  Very Large Telescope baden in het zonlicht tijdens -alweer- een schitterende onbewolkte dag, op de top van de Cerro Paranal. Toch is er iets ongewoons aan deze foto. Een dun laagje
poedersneeuw bedekt het woestijnlandschap en dat zie je hier niet elke dag. In tegendeel: de Atacama woestijn kent vrijwel geen neerslag.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de droge condities van de Atacama-woestijn. Het Andes-gebergte blokkeert regen uit het oosten en het Chileense kustgebergte vanuit het westen. De koude aflandige Humboltstroom in de Grote Oceaan zorgt voor een tegengestelde koele luchtstroom waarin geen regenwolken tot ontwikkeling kunnen komen. Tot slot is er een hogedrukgebied boven het zuid-oosten van de Grote Oceaan dat in de Atacama voor een droog klimaat zorgt. Dat alles bij elkaar maakt dat deze regio wordt beschouwd als de droogste plek op aarde!

De neerslaghoeveelheid in Paranal is gewoonlijk maar een paar millimeter per jaar, met een luchtvochtigheid die vaak onder de 10% ligt en temperaturen tussen -8 en 25 graden Celcius. Deze droge omstandigheden in de Atacama-woestijn waren een belangrijke reden voor ESO om hier op Cerro Paranal de Very Large Telescope te bouwen. En een incidenteel sneeuwbuitje mag dan soms tijdelijk de droogte verstoren, het levert wel zeldzaam mooie plaatjes op.

Deze foto is gemaakt door ESO-fotograaf Stéphane Guisard op 1 augustus 2011

Vertaling: Peter Middelkoop


5 maart 2012

Een blik op het verleden – La Silla’s transformatie

ESO wordt dit jaar vijftig. Om dat te vieren, nemen we je mee op reis door ons verleden. In heel 2012 tonen we elke maand een bijzondere ‘Toen en Nu’-foto. Met deze foto’s laten we zien welke veranderingen door de decennia heen hebben plaatgevonden voor La Silla Obeservatorium, Paranal Observatorium, de ESO-kantoren in Santiago, Chili en het ESA-hoofdkantoor in Garching bei München, Duitsland.

Hierboven staan twee foto’s van La Silla: één genomen in juni 1968 en één vandaag de dag. De foto’s zijn vlakbij de watervoorziening van het observartorium gemaakt en tonen het terrein. Met de mouseover-afbeeldingsvergelijker kun je de veranderingen nader bekijken.

Op de historische foto zijn de provisorische verblijven zichtbaar op de voorgrond. De drie telescopen op de achtergrond zijn, van links naar de rechts, de Grand Prism Objectif (GPO, first light in 1968), de ESO 1-meter telescoop (first light in 1966) en de ESO 1,5-meter telescoop (first light in 1968). Deze drie telescopen waren de eerste in La Silla. In de dichtstbijzijnde witte koepel huist de ESO 1-meter Schmidt-telescoop, die in 1971 operationeel werd.

Vandaag de dag staan alle koepels er nog steeds, hoewel de drie oudste telescopen ontmanteld zijn. De ESO 1-meter Schmidt-telescoop wordt nog wel gebruikt, maar als projecttelescoop ten behoeve van de LaSilla-QUEST Variability survey (zie potw1201a).

De meest recente foto toont twee nieuwe telescopen. In de zilveren koepel staat de MPG/ESO 2.2-meter telescoop, die wordt gebruikt wordt sinds 1984 en voor onbepaalde tijd door het Max-Planck-Gesellschaft beschikbaar is gesteld aan ESO. Helemaal links staat de Deense 1,54-meter telescoop - operationeel sinds 1979 - dit is één van de verscheidene nationale telescopen op La Silla.

Meer over La Silla Persbericht bij het 40-jarige jubileum, in 2009, van de inauguratie van La Silla

ESO tijdlijn


« Vorige 1 | 2 | 3  
Resultaat 41 to 42 of 42
Bookmark and Share

Bekijk ook