Lehdistötiedote

Kaksi näkökulmaa toispuoliseen galaksiin

4. toukokuuta 2011

Lihakoukun muotoisella galaksilla NGC 2442 on dramaattisen toispuolinen muoto. Yksi tuoreen supernovan sisältävä spiraalihaara on tiiviisti kietoutunut itseensä ja toinen, täynnä tuoretta tähtienmuodostusta, ulottuu kauas galaksin keskustasta. MPG/ESO 2.2-metrin teleskooppi ja NASA/ESA Hubblen avaruusteleskooppi ovat napanneet kaksi erilaista kuvaa tästä epäsymmetrisestä spiraaligalaksista.

Lihakoukkugalaksi NGC 2442 eteläisessä Lentokalan (Volans) tähdistössä on helppo tunnistaa epäsymmetristen spiraalihaarojensa ansiosta. Galaksin toispuolisen ulkonäön uskotaan johtuvan painovoimavuorovaikutuksesta toisen galaksin kanssa jossakin vaiheessa sen historiaa, joskaan tähtitieteilijät eivät ole vielä kyenneet varmasti identifioimaan syyllistä.

Tämä Chilessä sijaitsevan La Sillan MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaitteella kuvattu laaja näkymä esittää hyvin selvästi galaksin kaksoiskoukkurakenteen, josta se on saanut lempinimensä. Kuvassa näkyy myös useita muita galakseja NGC 2442:n lähistöllä, kuten myös lukuisia muita värikkään taustamaiseman muodostavia galakseja. Vaikka maanpinnalla sijaitseva Wide Field Imager ei saavutakaan Hubblen avaruusteleskoopin kuvien terävyyttä, kattaa se paljon suuremman alueen taivasta yhdellä valotuksella. Molemmat teleskoopit tarjoavat usein toisiaan täydentävää informaatiota tähtitieteilijöille.

Lähikuva NASA/ESA Hubblen avaruusteleskoopilla (eso1115b) keskittyy galaksin ytimeen ja sen kompaktimpaan spiraalihaaraan. Vuonna 1999 massiivinen tähti räjähti elämänsä lopulla tässä spiraalihaarassa supernovana. Vertaamalla vanhempia maanpäällisiä havaintoja, Hubble aikaisempia kuvia vuodelta 2001 ja näitä kuvia loppuvuodelta 2006, tähtitieteilijät ovat voineet tutkia yksityiskohtaisesti mitä tapahtui tähdelle sen kuolinhetkellä. Tähän kuvaan mennessä supernova on himmentynyt eikä ole enää näkyvissä.

ESO:n havainnot korostavat myös tähtien elämänkaaren toista päätä. Kautta galaksin, ja erityisesti sen pitemmässä spiraalihaarassa, on lukuisia vaaleanpunaisia ja punaisia läiskiä. Väri tulee tähtienmuodostusalueiden vetykaasusta: vastasyntyneiden tähtien voimakkaan säteilyn kiihdyttänyt syntymäkaasusumujen kaasu hohtaa kirkkaanpunaista valoa.

Lihakoukkugalaksille sen epätavallisen epäsymmetrisen muodon antanut vuorovaikutus toisen galaksin kanssa on todennäköisesti myös laukaissut tämän viimeaikaisen tähtienmuodostusjakson. Galaksin vääristäneet vuorovaikutusvoimat ovat myös häirinneet kaasupilviä ja aiheuttaneet niiden gravitaatioluhistumisen.

Lisätietoa

ESO, Euroopan eteläinen observatorio, on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 14 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoitusteleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 42-metristä optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Jari Kotilainen
Suomen ESO-keskus
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 (0)2 3338250
Sähköposti: jarkot@utu.fi

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Sähköposti: rhook@eso.org

Oli Usher
Hubble/ESA
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6855
Sähköposti: ousher@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1115.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1115fi
Nimi:NGC 2442
Tyyppi:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Facility:Hubble Space Telescope, MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

Wide-field view of the Meathook galaxy
Wide-field view of the Meathook galaxy
Englanniksi
Hubble image of the Meathook galaxy
Hubble image of the Meathook galaxy
Englanniksi
Wide-field view of the sky around the Meathook galaxy
Wide-field view of the sky around the Meathook galaxy
Englanniksi
The Meathook Galaxy, NGC 2442, in the constellation of Volans
The Meathook Galaxy, NGC 2442, in the constellation of Volans
Englanniksi

Videot

Zooming in on the Meathook Galaxy
Zooming in on the Meathook Galaxy
Englanniksi
Panning across the Meathook Galaxy
Panning across the Meathook Galaxy
Englanniksi